Na Kosovu slave godišnjicu nezavisnosti

Izvor: Mondo, 16.Feb.2013, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosovu slave "godišnjicu nezavisnosti"

Polaganjem venaca na grob prvog komandanta OVK, Adema Jašarija u selu Prekaze u opštini Srbica, danas je počelo obeležavanje pet godina od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Hašim Tači i lider najveće opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova, Iisa Mustafa, danas su zajedno obišli i položili cveće na grob prvog komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Adema Jašarija u selu Prekaze u opštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbica.

Oni su kazali da su došli u Prekaze da izraze poštovanje delu "legendarnog komandanta" OVK Adema Jašarija i članovima njegove porodice koji su poginuli u sukobu sa snagama reda bivše SRJ.

Tom posetom najviših zvaničnika, počele su svečanosti drugog dana proslave 17. februara, tzv. Dana nezavisnosti Kosova, koja je samoproglašena pre pet godina.

Kako je saopštio organizacioni odbor manifestacije, danas će širom Kosova biti održane brojne kulturne i sportske aktivnosti.

Na centralnom nivou proslave, pored odavanja počasti poginulim pripadnicima bivše OVK u svim opstinama na Kosovu, organizovan je obilazak groba bivšeg predsednika Ibrahima Rugove.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga danas organizuje prijem za domaće i međunarodne zvanice, posle ćega će Filharmonija Kosova izvesti svečani koncert.

U Domu mladih i sportova održava se međunarodni turnir u boksu pod nazivom "Turnir nezavisnosti", na kome učestvuju bokseri iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, BiH i sa Kosova.

Kako su najavili organizatori, sutra u 12 časova na trgu Majka Tereza, biće održana "Parada nezavisnosti" - defile pripadnika BSK i Policije Kosova dok je za 15 časova zakazana svečana sednica Skupštine Kosova, nakon koje sledi veliki koncert sa najpoznatijim imenima kosovske muzike.

Obeležavanje pete godišnjice "nezavisnosti Kosova" završava se velikim vatrometom u Prištini.

(Tanjug, foto: BEta/AP)
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Srbi strahuju dok Albanci slave pet godina od samoproglašene nezavisnosti Kosova

Izvor: NaDlanu.com, 16.Feb.2013

Polaganjem venaca na grob prvog komandanta OVK Adema Jašarija u selu Prekaze u opštini Srbica počelo je obeležavanje pete godišnjice nezavisnosti Kosova. Cveće su položili kosovska predsednica Atifete Jahjaga, premijer Hašim Tači i lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa...Danas...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.