NEMAČKA REKLA - KOSOVO JE SRBIJA! Berlin protiv promene granica na Balkanu - one su nepovredive!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2021, 21:53

NEMAČKA REKLA - KOSOVO JE SRBIJA! Berlin protiv promene granica na Balkanu - one su nepovredive!

Novu poruku Berlina, Beograd može legitimno da tumači na jedini mogući način: Da je Kosovo - Srbija!

To što su Zapadni igrači kao opečeni skočili kada je u javnost pušten navodni slovenački non pejper koji predlaže paranje granica na Balkanu i stvaranje nacionalnih država, za Srbiju je odlična vest. Novu poruku Berlina protiv promene granica, na primer, Beograd može legitimno da tumači na jedini mogući način: Da je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovo - Srbija!

I nije ovo nikakav cinizam, larpul piskaranje, igra reči ili jalovo logiciranje. Ne! Radi se o principu.

Jednostavno, ako je danas čvrst argument da međunarodno priznate države ostaju na svojim teritorijama kako bi se izbegla repriza "balkanske klanice", onda taj isti princip mora da važi i za celovitu Srbiju kao članicu Ujedinjenih nacija.

A nemački ministar za Evropu Mihael Rot upravo je to izjavio - da promena granica ne rešava nijedan problem na Zapadnom Balkanu i da ta priča može da bude veoma opasna i da ponovo otvori "pandorinu kutiju" punu sukoba.

Celovita i međunarodno priznata Srbija apsolutno može javno da podrži tu poruku Rota i da ponovi isto to, samo na svoj način. Na primer:

"Priznajemo nepovredivost svih granica na Balkanu i branimo teritorijalni integritet Srbije koja u svom sastavu ima i Kosovo i Metohiju".

Nemački ministar je povodom "non pejpera" koji je navodno slovenački premijer Janez Janša dostavio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu rekao i da su sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana u pomirenju, bliskoj regionalnoj saradnji, udaljavanju od nacionalizma i revanšizma:

- Zemlje Zapadnog Balkana jesu i ostaju zemlje multiverskih i multietničkih društava... Sećanja na ratna dešavanja 90-tih trebalo bi da budu dovoljno upozorenje za sve, a fantazije o promeni granica pripadaju propaloj prošlosti - zaključio je Rot.

To je takođe izjava koju potpuno i u svakom slovu i smislu može da potpiše i bilo koji zvaničnik u Beogradu. I još da pojasni:

- Kao što priznajemo sve multiverske i multietničke zemlje na Balkanu - Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju - tako i naša Srbija ostaje multiverska i multietnička zajedno sa svojim Kosovom i Metohijom.

Naravno, nismo naivni i vrlo dobro znamo da Rot podržava baš sve granice na Balkanu osim granica Srbije.

Dobro nam je poznato da nemački ministar u stvari misli na nepovredivost granica lažnog i nepostojećeg Kosova.

Naravno da se zvaničnik iz Berlina sekira zbog celovitosti Bosne i Hercegovine i da šalje preteću poruku Republici Srpskoj da i ne pomišlja na nezavisnost.

Sve to je jasno.

Ali, zašto bi Srbija prihvatila tu nepojamnu i perverznu nedoslednost.

Zašto bi Beograd pristao na tu neviđenu šizofreniju i cinizam.

Zašto bi Srbi pristali na taj užasni antiprincip kojim se ugrožava i njihov opstanak.

Nasuprot tome, Beograd može ministru Rotu jednostavno da odgovori:

"Sve ste u pravu i sve podržavamo. Granice Srbije su - nepovredive"!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Mediji: U stvari, odlična vest iz Nemačke za Srbiju

Izvor: B92, 22.Apr.2021, 10:03

Beograd -- To što je na Zapadu odjeknuo navodni slovenački non pejper koji predlaže paranje granica na Balkanu za Srbiju je odlična vest, ocenjuju mediji...Novu poruku Berlina protiv promene granica, na primer, Beograd može legitimno da tumači na jedini mogući način: Da je Kosovo – Srbija...Jednostavno,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.