Mediji: U stvari, odlična vest iz Nemačke za Srbiju

Izvor: B92, 22.Apr.2021, 10:03

Mediji: U stvari, odlična vest iz Nemačke za Srbiju

Beograd -- To što je na Zapadu odjeknuo navodni slovenački non pejper koji predlaže paranje granica na Balkanu za Srbiju je odlična vest, ocenjuju mediji.

Novu poruku Berlina protiv promene granica, na primer, Beograd može legitimno da tumači na jedini mogući način: Da je Kosovo – Srbija.

Jednostavno, ako je danas čvrst argument da međunarodno priznate države ostaju na svojim teritorijama kako bi se izbegla repriza "balkanske klanice“, onda taj isti princip >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora da važi i za celovitu Srbiju kao članicu Ujedinjenih nacija, piše portal Sputnjik.

A nemački ministar za Evropu Mihael Rot upravo je to izjavio - da promena granica ne rešava nijedan problem na Zapadnom Balkanu i da ta priča može da bude veoma opasna i da ponovo otvori Pandorinu kutiju, punu sukoba.

Nemački ministar je povodom "non pejpera", koji je navodno slovenački premijer Janez Janša dostavio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, rekao i da su sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana u pomirenju, bliskoj regionalnoj saradnji, udaljavanju od nacionalizma i revanšizma:

"Zemlje Zapadnog Balkana jesu i ostaju zemlje multiverskih i multietničkih društava... Sećanja na ratna dešavanja devedesetih trebalo bi da budu dovoljno upozorenje za sve, a fantazije o promeni granica pripadaju propaloj prošlosti", zaključio je Rot.

To je takođe izjava koju potpuno i u svakom slovu i smislu može da potpiše i bilo koji zvaničnik u Beogradu, piše još Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.