NEMA TU NIKAKVIH USLOVA Bocan-Harčenko poručio da Beograd može da računa na PODRŠKU Rusije po pitanju KiM

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2024, 09:54

"NEMA TU NIKAKVIH USLOVA" Bocan-Harčenko poručio da Beograd može da računa na PODRŠKU Rusije po pitanju KiM

Cilj Prištine potpuna kontrola

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija ne priznaje tzv. Kosovo i podržava teritorijalnu celokupnost i suverenitet Srbije, kao i da Srbija može da računa na bezuslovnu podršku Moskve po pitanju KiM, pre svega u Savetu bezbednosti UN, gde je Rusija stalni član.

- Beograd može da računa na podršku Rusije. Nema tu nikakvih uslova. Naravno, za nas je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << veoma važna podrška prijateljskom narodu, ali Rusija uz to, pre svega, polazi od normi međunarodnog prava - rekao je Bocan-Harčenko.

On ističe da se stav da je tzv. Kosovo "izvanredni slučaj potpuno uklapa u zapadni koncept međunarodnog života na osnovu njihovih pravila''.

- Ne međunarodnog prava, već prava koje oni izrađuju, prema svakoj situaciji na osnovu toga šta im je u interesu u ovom ili onom trenutku, u ovoj ili onoj situaciji. Što se Kosova tiče, za njih je najvažnije da je to izdvojen, izvanredni slučaj i nikada ne sme da se ponovi. A sa drugima, sasvim druga priča - rekao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, reč je o "potpunoj gluposti i političkoj bahatosti".

- To nije prihvatljivo. I nijedan narod koji razmišlja neće da prihvati tezu da je Kosovo izdvojen slučaj. U Južnoj Osetiji i Abhaziji, ljudi su pratili sva dešavanja na Kosovu misleći na svoju situaciju. Stav Rusije je poznat, mi ne priznajemo Kosovo i podržavamo celokupnost i suverenitet Srbije na svaki način i gde možemo. Naravno, a pre svega, što je najvažnije, u Savetu bezbednosti UN, Rusija podržava Beograd kao stalna članica Saveta - naglasio je ambasador Rusije.

On je podsetio da je Rusija odmah podržala zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se održi vanredno zasedanje Saveta bezbednosti o KiM.

Dodaje da je Rusija želela, a da sada postoji i cilj da se rasprava o KiM vrati potpuno, i regulisanje i normalizacija, na sto Saveta bezbednosti UN kao neki ključni format.

Kako je rekao, dijalog Beograda i Prištine je dobio podršku UN, ali nisu razumeli da u centru pažnje treba da ostane Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, već su sve radili, kako je rekao, uprkos njoj.

- Pre svega podrška Prištini. Rezultat je očigledan, napretka što se tiče dijaloga nema. Ono što je usaglašeno nije prihvaćeno i nema implementacije na terenu. Pre svega, najvažnije pitanje ili jedna od najozbiljnijih poteškoća - Zajednica srpskih opština - nije primenjena na terenu. Na terenu nema ništa, samo papir ostaje - rekao je ruski ambasador.

On dodaje da ima i drugih stvari koje ukazuju i dokazuju da je cilj Prištine da ide dalje i da dobije potpunu kontrolu nad teritorijama gde su Srbi većina.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.