Muzej žrtava genocida prisutniji na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2021, 12:19

Muzej žrtava genocida prisutniji na Kosovu i Metohiji

Muzej žrtava genocida i Dom kulture Gračanica potpisali su Protokol o saradnji koji pre svega predstavlja institucionalno prisustvo ovog Muzeja u pokrajini,ali i uzajamnu pomoć u prikupljanju i objavljivanju relevantnih naučnih dela koja su od velikog značaja za utvrdjivanje istine na KiM.

Muzej žrtava genocida intenzivno radi na uspostavljanju međuinstitucionalne saradnje kako na državnom tako i na međunarodnom nivou, jer će kako navodi njegov direktor Dejan Ristić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << to povećati vidljivost rezultata rada Muzeja.

“ Tu smo, radimo, ali nam je bitno da napravimo još jedan korak dalje. Da ne budemo prisutni samo kroz naše istraživače, već da na Kosovu i Metohiji budemo prisutni kao nacionalna institucija. Time još jednom želimo da dokažemo da je KiM sastavni deo Srbije, da je jedna nacionalna institucija kao Muzej žrtava genocida prisutna i da vrši svoju funkciju”, navodi Ristić.

Veoma je važno da se sećanja beleže i naučno potkrepe kako istorija ne bi mogla biti prekrajanja po nalogu političara, u dnevne svrhe, kaže direktorDoma Kulture Živojin Rakočević.

“ Saradnja znači da institucionalno utvrđujemo da možemo naučno, metodološki i logistički pomoći nauci da dokaze, zločine, probleme koje imamo na KiM, možemo predstaviti argumentovano i prirodno, a da to ne bude prekriveno jednom vrstom zaborava i neutemeljenog svedočenja kakva su se čestodešavala u proteklimdecenijamana KiM, ali i u bivšojJugoslaviji”, ističeRakočević.

Programom saradnje predvidjena je realizacija projekata i programa iz oblasti kulture, obrazovanja, kulture sećanja, umetnosti. Aprveradionice bićerealizovanepočetkom septembra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.