Izvor: RTS, 30.Nov.2022, 21:16

Muke kosovskih Srba – od nesigurnosti, ugroženih prava do tihe asimilacije

Gotovo svaki drugi Srbin razmišlja o odlasku s Kosova i Metohije u narednih pet godina. Istraživanje stavova srpske zajednice na Kosovu pokazuju i da svega 17,5 odsto podržava nastavak briselskog dijaloga.
Nešto drugačije okolnosti, ali s obe strane Ibra isti problem, svaki peti Srbin ne vidi sebe na Kosmetu u narednih pet godina, a više od 27 odsto otići će ako se ukaže prilika. Razlozi nisu samo ekonomski, odlaze i zbog lične bezbednost, političke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nestabilnosti, nepoštovanja prava.

"Da li ima smisla da se dijalog nastavi, ima li smisla nastaviti, za koju populaciju tragamo za specijalnim pravima ako se ona svede na statistički procenat", kaže Stefan Surlić  sa Fakulteta političkih nauka.
Kosovski Srbi najviše poverenja imaju u Vladu Srbije, Kancelariju za Kosovo i Metohiju i Privremene organe lokalnih samouprava u sistemu Srbije. U srpske političare i stranke na Kosmetu nemaju previše poverenja, u prištinske vlasti nimalo.
Za ideju razgraničenja je malo ko, južno od Ibra svaki deseti Srbin, a severno njih 23 odsto. Da će živeti i lošije u naredne tri godine očekuje svaki drugi.
"Politička nestabilnost jednako je percipirana kao izazov na severu i jugu, problem su incidenti koji predstavljaju veći problem Srbima južno od Ibra dok je na severu to kriminal", objašnjava Milica Orlović iz Nevladine organizacije "Aktiv".
Na terenu, pokazuje istraživanje, u toku je i tiha asimilacija. Čak 92 odsto kosovskih Srba ima neki od dokumenata koje su izdale prištinske vlasti, 33 odsto više nego 2017. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Istraživanje: Kosovski Srbi očekuju lošiji život i sve brže napuštaju Kosovo

Izvor: VOA, 30.Nov.2022

Srpska zajednica na Kosovu je nezadovoljna svojim životom, svojim položajem u društvu, nezadovoljna je pregovorima, političarima, strankama i institucijama, i kako pokazuje najnovije istraživanje NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice - polovina njih u narednih pet godina ne vidi više sebe na Kosovu. Takođe,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.