Ministarstvo odbrane: Nećemo se baviti sumnjama protiv Dikovića

Izvor: Danas, 13.Nov.2015, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane: Nećemo se baviti sumnjama protiv Dikovića

Beograd - - Ministarstvo odbrane neće pokrenuti pitanje moralne odgovornosti načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića zbog sumnji da je počinio ratne zločine na Kosovu, 1999. godine. Kako je Danasu rečeno u tom ministarstvu, nikakvo pitanje neće biti pokrenuto povodom saznanja našeg lista, koje je Tužilaštvo za ratne zločine i zvanično potvrdilo, da je pokrenut postupak protiv načelnika Generalštaba na osnovu krivične prijave Fonda za humanitarno pravo iz oktobra ove godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

- Ministarstvo se neće baviti tim pitanjem, odnosno neće pokretati nikakvo pitanje načelnikove eventualne moralne odgovornosti zbog sumnji da je počinio ratne zločine, rečeno je Danasu u Ministarstvu odbrane.

Kako nam je pojašnjeno, te sumnje nisu nove, a pitanje se povlači još od 2012. godine.

- Cela stvar je pomalo ispolitizovana, istakli su za Danas u Ministarstvu odbrane.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine potvrdilo je juče saznanja Danasa da je posle pronalaska leševa u masovnoj grobnici Rudnica, u blizini Raške, pokrenut predistražni postupak protiv NN lica. Utvrđeno je da su u grobnici bila tela civila albanske nacionalnosti, koji su najverovatnije stradali u ataru sela Rezale i sela Ćirez.

"U saradnji sa pripadnicima Euleks, Tužilaštvo za ratne zločine je do sada saslušalo više od 100 svedoka koji su definisali događaje u kojima su ti ljudi stradali", piše u saopštenju uz napomenu da je u toku rasvetljavanje činjenica i okolnosti, na osnovu kojih bi se identifikovali izvršioci tih zločina, navelo je Tužilaštvo.

Fond za humanitarno pravo nedavno je objavio dosije u kojem se nalaze, kako tvrde, dokazi da je 37. motorizovana brigada, kojom je komandovao Diković, učestvovala u ratnim zločinima 1998. i 1999. godine na Kosovu. Nakon novih dokaza koje je Fond izneo, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je najavio pokretanje istrage u slučaju Diković. Nikolić je nekoliko dana posle čak odlikovao Dikovića Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena.

S. Čongradin

Predsednik bez komentara

U kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića juče nisu bili dostupni za komentar saznanja Danasa da je protiv Dikovića pokrenut predistražni postupak zbog zločina na Kosovu. Podsetimo, Nikolić je pre nekoliko meseci, reagujući na najavu tužioca za ratne zločine Vladimir Vukčevića, da će pokrenuti postupak protiv Dikovića rekao da bi tužilac "trebalo da pazi šta kopa po Srbiji".

Ministarstvo optužuje FHP za kampanju

 Ministarstvo odbrane optužilo je juče Fond za humanitarno pravo (FHP) i bivšu predsednicu te nevladine organizacije Natašu Kandić da nastavlja kampanju protiv načelnika Generallštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića. Ministarstvo odbrane i ministar Bratislav Gašić ocenjuju da takvi javni istupi direktno narušavaju ugled Srbije i njene Vojske, institucije od najvećeg poverenja građana, navodi se u saopštenju. Ministarstvo odbrane ukazuje da je neosnovano i tendenciozno dovoditi u vezu taj predistražni postupak sa navodnom odgovornošću Dikovića, "koju FHP i Kandić nastoje da dokažu,podnoseći krivične prijave Tužilaštvu i neargumentovano istupajući u javnosti".

D. D.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Ministarstvo odbrane: Nećemo se baviti sumnjama protiv Dikovića

Izvor: Radio 021, 13.Nov.2015

Ministarstvo odbrane neće pokrenuti pitanje moralne odgovornosti načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića zbog sumnji da je počinio ratne zločine na Kosovu, 1999. godine...Kako je Danasu rečeno u tom ministarstvu, nikakvo pitanje neće biti pokrenuto povodom saznanja tog lista, koje je Tužilaštvo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.