Ministarstvo kulture pisalo Unesku: Pokušaji svojatanja srpskog kulturnog nasleđa na KiM

Izvor: RTS, 03.Jun.2020, 15:21

Ministarstvo kulture pisalo Unesku: Pokušaji svojatanja srpskog kulturnog nasleđa na KiM

Povodom ponovljenih "pokušaja svojatanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i falsifikovanja istorije koji dolaze preko pojedinih medija iz Albanije", Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je pismo Luizi Tompson Flores, direktorki Uneskovog Regionalnog biroa za Evropu, u kome se izražava zabrinutost zbog sadržaja koji su preko tih medija plasirani javnosti i ukazuje na postupanje suprotno principima Uneska, čiji je i Albanija član. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kako se navodi u pismu, kulturološka različitost, karakteristična za Kosovo i Metohiju, trebalo bi da služi promovisanju dijaloga i mira među narodima na toj teritoriji, a ne pokušajima otimanja kulturnog identiteta srpskog naroda i krivotvorenju istorijskih činjenica.
Istaknuta je i zahvalnost na trudu koji Unesko ulaže na očuvanju materijalnog i nematerijalnog srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, saopštila je pres služba Ministarstva kulture.
"U pismu se dodaje da Ministarstvo kulture i informisanja smatra da najnoviji primeri pokušaja prisvajanja srpske baštine najbolje govore o ispravnosti odluke Uneska da ne primi tzv. 'Kosovo' u članstvo te organizacije, uz konstataciju da bi takav stav Uneska trebalo da ostane čvrst princip i u budućnosti", ističe se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Protest Srbije Unesku zbog albanskog filma: "Tražimo dijalog, ne lažnu istoriju"

Izvor: B92, 03.Jun.2020

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije uputilo je Unesku protest povodom ponovljenih pokušaja svojatanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i falsifikovanja istorije, koji dolaze preko pojedinih medija iz Albanije...U pismu Luizi Tompson Flores, direktorki Uneskovog Regionalnog biroa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.