Mesić uporedio Srbiju s Nemačkom

Izvor: B92, 04.Apr.2013, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić uporedio Srbiju s Nemačkom

Zagreb, Sarajevo -- Sve ambicije za stvaranje jedne imperijalne Srbije su doživjele svoj neuspjeh. Srbija se nije promijenila i mora da doživi katarzu, rekao je Stjepan Mesić.

Bivši predsednik Hrvatske i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ rekao je u intervjuu za agenciju Anadolija, osvrćući se na pregovore između Srbije i Kosova, da je po tom pitanju stvar rešena, a da je samo pitanje kada će onabiti prihvaćena.

''Što se tiče odnosa Srbije i Kosova, mislim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je tu stvar rešena, tu je samo sada pitanje da li će cela priča biti rešena u ovoj ili onoj rudni pregovora. Situacija je tamo rešena. Samo je pitanje kada će to biti. Jer ključ rešenja nije ni u jednoj svetskoj instituciji. Ključ rešenja je u Beogradu. Da Beograd shvati da je Kosovo država, da se iz toga više ne može. Sve ambicije za stvaranje jedne imperijalne Srbije su doživele svoj neuspeh. Jednostavno treba priznati činjenično stanje i rešavati pitanje građana srpske nacionalnosti kao i u drugim suverenim državama sveta. Dakle, da bude zaštićeno njihovo kulturno dobro, njihov identitet, i to je sve'', istkao je bivši predsednik Hrvatske.

On takođe kaže da se Srbija nije mnogo promenila.

''Ne, ona još nije... U tome i jeste celi problem. Srbija nije doživela katarzu, za razliku od, recimo, Nemačke. Nemačka je najkulturnija nacija u Evropi, najobrazovanija nacija, zemlja koja posle Prvog svetskog rata nije imala nepismenih. Krenula je u neostvariv cilj, imala je velike žrtve i kasnije doživela katarzu. Nemačka je doživela katarzu i danas prednjači u demokratizaciji i u razvoju, u ujedinjavanju Evrope. Srbija nije doživela katarzu. Srbija je optužila Miloševića, ali ne za to što je išao u rat, već zato što nije ostvario ratne ciljeve'', odlučan je Mesić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stjepan Mesić: Ne smije se dozvoliti novo razaranje BiH!

Izvor: SandzakPress.net, 04.Apr.2013

BIH – Bivši predsjednik Republike Hrvatske i posljednji predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike (SFR) Jugoslavije kazao je u intervjuu za agenciju Anadolija (AA) da međunarodna zajednica ne smije dozvoliti novo razaranje Bosne i Hercegovine. Komentirajući krizu u BiH i...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.