Mesec dana od nasilnog upada specijalaca u srpske opštine na severu, situacija i dalje zategnuta

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 10:55

Mesec dana od nasilnog upada specijalaca u srpske opštine na severu, situacija i dalje "zategnuta"

Mesec dana posle nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u srpske opštine na severu Kosova i Metohije uz pomoć specijalaca, Srbi i dalje mirno protestuju.

Srpska roba ne može na Kosovo, kao i automobili sa tablicama gradova na Kosovu kojima je MUP Srbije produžio registraciju posle 21. novembra prošle godine, javlja dopisnik Tanjuga.

Takođe, uhapšeno je osam Srba, dok je jedna osoba puštena uz kauciju. Prvi put posle 1999. godine, Vidovdan neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obeležen na Gazimestanu.

Pripadnici specijalne policije takozvanog Kosova su i dalje na punktovima pored magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Jarinje, kao i u bazama, izgradjenim na nezakonito oduzetoj zemlji, kako od Srba, tako od srpskih lokalnih samouprava.

Posle upada specijalaca u opštinske zgrade, 26. maja, i početka protesta lokalnog stanovništva sa zahtevom da ih napuste, 29. maja je došlo do sukoba pripadnika KFOR-a i lokalnih Srba.

Povređeno je preko 50 gradjana, od kojih jedan iz vatrenog oružja i 30 stranih vojnika.

Takozvana Kosovska policija je nakon toga uhapsila osmoricu ljudi u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zbog čega je bilo protesta na ivici većeg incidenta.

Na osnovu izveštaja beogradskog oficira za vezu u Prištini, Dejana Pavićevića, koji je posetio uhapšene, većina njih je pretučena i maltretirana.

Zahtevi građana, koji se i dalje svakodnevno okupljaju ispred opštinskih zgrada, su nepromenjeni: povlačenje specijalaca sa teritorije severa Kosova, da albanski gradonačelnici ne dolaze u opštinske prostorije, puštanje na slobodu svih nevinih Srba i osnivanje Zajednice srpskih opština.

I pored zahteva SAD i Evropske unije da se specijalci povuku, a nakon toga i gradjani, kako bi se održali demokratski izbori uz učešće Srba, prištinske vlasti pristaju za sada samo na raspisivanje novih lokalnih izbora, ali posle, kako kažu "dekriminilizacije severa" i posle puštanja na slobodu trojice kosovskih policajaca, uhapšenih 14. juna od strane pripadnika MUP-a Republike Srbije, duboko iza administrativne linije sa KiM, u pravcu centralnog dela zemlje.

Puštanje uhapšenih policajaca od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traže i EU i SAD, a on je kazao da će učiniti sve da sačuva mir ali da, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi po svaku cenu da izazpove rat.

Pre dva dana, takozvane Kosovske bezbednosne snage, kojima nije dozvoljen ulazak na sever, izvele su marš u južnom delu Mitrovice, što je unelo dodatnu uznemirenost Srba, ali je naišlo i oštru reakciju medjunarodne zajednice.

Južno od Ibra je takodje situacija napeta. U Gračanici traju protesti u znak podrške uhapšenom D.M., zbog navodnog ratnog zločina iz 1998. i 1999. godine, a prilikom protesta je došlo i do koškanja izmedju policije i učesnika protesta, kada je jedan gradjanin lakše povređen.

U Gračanici su i u toku Vidovdanske svečanosti, brojne manifestacije kulturnog karaktera, a prvi put posle 1999. godine, parastos stradalima, neće se održati na Gazimestanu, ispred spomenika junacima Kosovske bitke, već u porti manastira Gračanica.

To je odluka Eparhije raško-prizrenske zbog, kako je navedeno u saopštenju, loše bezbednosne situacije i nepoverenja u takozvanu Kosovsku policiju. Eparhija je zatražila da pripadnici KFOR-a preuzmu na sebe obezbedjivanja dogadjaja za vreme obeležavanja Vidovdana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.