Mediji o ubistvu Ivanovića: Pojačaće tenzije

Izvor: RTS, 16.Jan.2018, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji o ubistvu Ivanovića: Pojačaće tenzije

Vest o ubistvu Olivera Ivanovića prenose i svetski mediji. Asošijeted pres ocenjuje da će ovaj napad najverovatnije pojačati etničke tenzije na Kosovu. Mediji u regionu na udarnim mestima prenose vest o ubistvu Ivanovića.
AP prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon koje će se obratiti javnosti.

Američka agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u izveštaju iz Kosovske Mitrovice javlja, pozivajući se na Ivanovićevog adokata, da je Ivanović podlegao povredama nakon što je jutros pogođen ispred prostorija svoje stranke, a opisuje ga kao "jednog od ključnih političara na severu Kosova većinom naseljenom Srbima".
Američka agencija podseća da je kosovski sud osudio Ivanovića za ratne zločine počinjene tokom sukoba 1998-1999, uz napomenu da je presuda poništena i da je ponovno suđenje bilo u toku.
Bi-Bi-Si u svom izveštaju navodi da je ubijen istaknuti srpski političar na Kosovu Oliver Ivanović, koji je "smatran jednim od umerenih lidera kosovskih Srba".
I ruska agencija Tas prenela je da je lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović jutros ubijen u Mitrovici.
Tas prenosi i da se ljudi u velikom broju okupljaju ispred prostorija sedišta stranke i bolnice, kao i da je policija blokirala okolne ulice.
Agencija Rojters prenela je vest da je u Kosovskoj Mitrovici ubijen lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", Oliver Ivanović, navodeći da je u znak protesta delegacija Beograda saopštila da napušta tehnički dijalog koji vodi s Prištinom u Briselu. 
Britanska agencija, u izveštaju datiranom iz Prištine, navodi da je Oliver Ivanović poznat kao umeren političar među kosovskim Srbima i da je bio jedan od glavnih sagovornika zvaničnika NATO, UN i EU koji su bili bazirani na Kosovu posle sukoba.
Francuski mediji izvestili su, pozivajući se na izvore iz Ivanovićeve stranke i njegovog advoata Nebojšu Vlajića, da je Ivanović, koga opisuju kao važnog srpskog političara na Kosovu, jutros ubijen iz vatrenog oružja u srpskom delu Mitrovice.
"Na čelu lokalne socijaldemokratske stranke, smatran je umerenim srpskim političarem u gradu koji ostaje podeljen na severni deo, naseljen Srbima, i južni deo, naseljen kosovskim Albancima", navodi Figaro.
Radio Slobodna Evropa, kome je Ivanovićevu smrt potvrdio i glavni tužilac u Mitrovici, Šucri Sulja, objavio je kratku Ivanovićevu biografiju, ističući da se na poslednjim lokalnim izborima 22. oktobra 2017. zbog zastrašivanja na severu Kosova, četvoro sa njegove liste povuklo, te da mu je nedavno u Severnoj Mitrovici zapaljen automobil.
Na to podseća i Dojče vele, navodeći da je Ivanović više od dve godine proveo u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina.
Mediji u regionu na udarnim mestima o ubistvu Ivanovića
Mediji u regionu bez izuzetka na udarnim stranama prenose vest da je jutros u Kosovskoj Mitrovici izvršen atentat na lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Olivera Ivanovića.
Pozivajući se beogradske, mediji u regionu prenose da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, kao i da je delegacije Srbije u Briselu napustila razgovore sa Prištinom koji je trebalo da se održe danas, nakon trinaestomesečne pauze.
Hina prenosi da je sever Kosovske Mitrovice, gde živi većinsko srpsko stanovništvo pod blokadom jakih policijskih snaga.
Agencija navodi da je Ivanović bio jedan od vođa kosovskih Srba i nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova koji je predvodio zastupničku grupu Povratak.
Navodi i da je važio za umerenog političara koji uživao ugled međunarodne zajednice, a 1999. godine, kada je formirano Srpsko nacionalno veće, Ivanović je postao predsednik njegovog izvršnog odbora za severno Kosovo.
Podsećaju i da je Ivanović pre tri godine uhapšen i više od dve godine proveo je u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina.
Fena podseća da je Ivanović jedan je od vođa kosovskih Srba i nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova koji je predvodio zastupničku grupu Povratak.
Agencija MIA javila je da je Ivanović podlegao povredama zadobijenim od četiri metka u grudima.
Radio televizija Crne Gore prenela je da je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao da je delegacija Beograda napustila dijalog u Briselu i da se vraća u zemlju zbog ubistva Ivanovića.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski mediji o ubistvu Ivanovića: Pojačaće se tenzije

Izvor: B92, 16.Jan.2018

Svetski mediji preneli su vest o ubistvu Olivera Ivanovića, a AP ocenjuje da će ovaj napad najverovatnije pojačati etničke tenzije na Kosovu...AP prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon koje će se obratiti javnosti...Američka...

Nastavak na B92...

Svetski mediji o ubistvu Ivanovića: Pojačaće tenzije

Izvor: Press, 16.Jan.2018

Svetski mediji preneli su vest o ubistvu Olivera Ivanovića, a AP ocenjuje da će ovaj napad najverovatnije pojačati etničke tenzije na Kosovu. . Foto:B92.net. AP prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.