McAllister: Želimo napredak u vladavini prava i oko Kosova

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Maj.2018, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

McAllister: Želimo napredak u vladavini prava i oko Kosova

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister je rekao, kad je u pitanju otvaranje novih poglavlja, da je siguran da će Srbija biti nagrađena za svoj neprestani napredak, ali je dodao da žele da vide poboljšanja u oblasti vladavine prava, pravosuđa, kao i po pitanju normalizacije odnosa sa Kosovom.

McAllister je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je samit koji je održan u Sofiji novi deo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << strategije EU prema Zapadnom Balkanu i najavio nove samite. Samit u Sofiji se nije bavio proširenjem Unije već konkretnimm naprecima i pozdravljam te rezultate, dodao  je.

Uloga Srbije u regionu, naročito u okviru Berlinskog procesa, je više nego dobrodošla, kaže izvestilac EP i dodaje da veruje da će Srbija nastaviti da prati evropski put.

McAllister je ocenio da srpska privreda dobro stoji - kako je istakao - sve bolje svakoga dana. Naveo je da je to  uspeh Vlade Srbije. Međutim, naglasio je i da vladavina prava mora biti osnažena u zemlji, da bi ona bila privlačnija za investitore.

McAllister kaže da je 2018. godina ključna za region. Srbija mora da iskoristi i siguran sam će da iskoristiti ovaj novi zamah i potreban je dalji politički napor da bi se sprovele reforme u oblasti vladavine prava i u oblasti pravosuđa, naveo je na konferenciji za novinare.

Uvereni smo da će Srbija imati vodeću ulogu u regionu, kaže.

"Nastavak pregovora je i dalje u rukama u Srbije, želimo da vidimo napredak i u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom".

McAllister je rekao da radi na novom izveštaju, da će pojedine zaključke predstaviti 12. juna, zatim 3. septembra, a da glasanje o tome očekuje u novembru.

"Pitanje koliko će poglavlja biti otvoreno nije na Evropski parlament, o tome odlučuju članice, ali sam siguran da će Srbija biti nagrađena za svoj neprestani napredak", naveo je McAllister.

Ovde sam da bi obezbedio i uverio mog prijatelja predsednika (Vučića) da ću podržavati Srbiju i verujem u gospodina Vučića, zaključio je McAllister.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je tačno da mnogo toga moramo da uradimo u oblasti vladavine prava, i dodao da pokrenuto važno pitanje nezadovljstva dela javnosti medijskim slobodama i debata usmerena na pravi način.

"Verujem da će biti rezultata u budućnosti", kazao je Vučić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa McAllisterom rekao da je zahvalan na pohvalama koje Srbija dobija za ekonomiju.

"Otvarajte poglavlja koliko hoćete, kad hoćete, to je vaša stvar, a naš posao je da naši građani žive u demokratski uređenoj zemlji i da imaju bolje uslove života", rekao je Vučić.

On je istakao da za Srbiju ostaje veliki problem odnos Beograda i Prištine.

"Bićemo spremni da u svakom trenutku razgovaramo sa Albancima o kompromisu, ali očekujemo da bude ispunjen briselski sporazum", kazao je Vučić.

Kako je naveo, moramo između sebe da razgovaramo šta je naša budućnost i ne tražimo razlog za strateški prekid.

"Bez obzira na kritike iz domaće javnosti, daću sve od sebe ne hajući za svoju karijeru, da tih 80 odsto građana koji prema istraživanjima smatra da treba da zadržimo zamrznuti konflikt, odluku neću donositi pritiv našeg naroda... I da ih ubedim da nam je stabilnost važnija od mnogo čega drugog", zaključio je Vučić.

On je rekao da će sutra predstaviti novo rešenje za penzije, kojim će svi penzioneri i oni sa visokim i niskim primanjima, biti zadovoljni.

"Rešili smo pitanje penzija na najbolji mogući način", rekao je Vučić posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, ali nije otkrio detalje.

On je poručio penzinerima da "dobro slušaju" sutra njegovo i obraćanje premijerke Ane Branbić, jer će svi videti kako se težak rad i trud isplatio.

Vučić je kazao da je u prvom kvartalu ove godine Srbija četvrta zamelja u Evropi po ostvarenom privrednom rastu od 4,5 odsto.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.