Malo verovatno da će Statut biti usvojen na vreme

Izvor: Akter, 02.Okt.2015, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo verovatno da će Statut biti usvojen na vreme

Zamenik ministra lokalne samouprave Kosova Bajram Gecaj ocenio je danas da je malo verovatno da se Statut Zajednice srpskih opština usvoji u predviđenom roku, najkasnije do 25. decembra

"U sporazumu je predviđeno da se u roku od četiri meseca od potpisivanja sporazuma usvoji statut. Međutim, zbog nekih tehničkih problema mi verujemo da će se rok odložiti, jer sada radimo na tome da Ustavnom sudu dostavimo dekret o formiranju zajednice, kako bi Ustavni sud dao mišljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << o tome", rekao je Gecaj za radio Slobodna Evropa.

On je rekao da bez dobijanja mišljenja Ustavnog suda neće započeti proces pisanja Statuta Zajednice i da posle dobijanja mišljenja Ustavnog suda o usklađenosti sporazuma sa zakonima i Ustavom Kosova može početi rad na statutu.

Gecaj smatra da će trebati vremena da se usaglase detalji rešenja i Statut Zajednice.

"Mi imamo okvirni sporazum. Ako se oko tog sporazuma dogovorimo, mi možemo i u određenom roku da to ostvarimo", rekao je Gecaj.

Ekipu od četiri člana koja treba da izradi Statut Zajednice vodi ministar lokalne samouprave Kosova, iz redova Srpske liste, Ljubomir Marić.

Međutim, Gecaj smatra da je sukob interesa to što on istovremeno obavlja funkciju ministra i rukovodioca radne grupe.

On, takođe, smatra da ekipa koja radi na pripremi Statuta treba da pretrpi izmene pošto su u njoj samo predstavnici opština sa severa Kosova, dok je broj opština sa srpskom većinom južno od Ibra veći i oni treba da budu predstavljeni u ekipi koja priprema dokumenta Zajednice.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gecaj: Malo verovatno da će Statut ZSO biti usvojen na vreme

Izvor: RTS, 02.Okt.2015

Zamenik kosovskog ministra lokalne samouprave Bajram Gecaj ocenio je da je malo verovatno da se Statut Zajednice srpskih opština usvoji u predviđenom roku, najkasnije do 25. decembra. . "U sporazumu je predviđeno da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.