Читај ми!

Kosovski ministar i njegov zamenik različito o usvajanju Statuta ZSO

Zamenik kosovskog ministra lokalne samouprave Bajram Gecaj ocenio je da je malo verovatno da se Statut Zajednice srpskih opština usvoji u predviđenom roku, najkasnije do 25. decembra. Resorni ministar i njegov nadređeni Ljubomir Marić poručuje da nema razloga za odlaganje i da će kašnjenja biti samo zbog eventualne opstrukcije Prištine.

Gecaj navodi da je u sporazumu je predviđeno da se u roku od četiri meseca od potpisivanja sporazuma usvoji statut i ističe da zbog nekih tehničkih problema veruje da će se rok odložiti.

"Sada se radi na tome da Ustavnom sudu dostavi dekret o formiranju ZSO, kako bi dao mišljenje o tome", rekao je Gecaj za Radio Slobodna Evropa, prenosi Beta.

Gecaj je naveo da bez mišljenja Ustavnog suda neće započeti proces pisanja Statuta ZSO. Kada bude dostavljeno mišljenje suda o usklađenosti sporazuma sa zakonima i Ustavom Kosova, može da počne rad na statutu, dodao je Gecaj.

Gecaj smatra da će biti potrebno vreme da se usaglase detalji rešenja i Statut ZSO.

Sa druge strane, kosovski ministar lokalne samouprave i koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO Ljubomir Marić poručuje da nema nikakvih tehničkih problema u procesu usvajanja statuta, osim eventualne opstrukcije Prištine.

"Sigurno se rok neće odložiti, to su jasno i zvaničnici EU u Briselu istakli, poput Dejvida Mekalistera pre par dana. Vlada u Prištini mora intenzivnije i odgovornije da radi na tome da Ustavnom sudu dostavi dekret o formiranju zajednice, kako bi dao mišljenje o tome", rekao je Marić za Betu.

Marić je naglasio i da bez mišljenja Ustavnog suda, Upravljački tim intenzivno radi na pisanju Statuta ZSO. "Po dobijanju mišljenja suda o usklađenosti sporazuma sa zakonima i kosovskim ustavom, moglo bi se odmah početi sa pregovorima o tekstu statuta", kaže Marić.

Marić, koji vodi radnu grupu od četiri člana koja treba da izradi Statut ZSO, odbacuje kritike Gecaja da je u sukobu interesa, jer obavlja funkciju ministra i rukovodioca radne grupe.

Marić kaže da su te optužbe potpune besmislice, jer je Briselskim sporazumom jasno definisano i ko čini Upravljački tim za uspostavljanje ZSO.

"Na čelu tog tima sam ja, što su obe vlade, u Beogradu i Prištini, potvrdile 2013. godine", naveo je Marić.

Gecaj, takođe, smatra da u timu koji radi na pripremi Statuta treba da pretrpi izmene, pošto su u njoj samo predstavnici opština sa severa Kosova. Broj opština sa srpskom većinom južno od Ibra veći i oni treba da budu predstavljeni u grupi koja priprema dokumenta zajednice, dodaje Gecaj.

Marić uzvraća da tim koji radi na pripremi Statuta nema mogućnosti da pretrpi izmene, pošto je njegov sastav deo briselskog dogovora i verifikovan od obe vlade.

Kosovski ministar lokalne samouprave je kolegama u vladi u Prištini poručio da bi, umesto što se bave takvim temama, bilo daleko korisnije da daju konkretan doprinos sprovođenju postignutih dogovora u Briselu, u najkraćem roku usvoje dekret o osnivanju ZSO i upute ga Ustavnom sudu na potvrdu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара