Mali: Danas počinje isplata novčane pomoći građanima na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2021, 11:27

Mali: Danas počinje isplata novčane pomoći građanima na Kosovu i Metohiji

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da danas počinje isplata jednokratne novčane podrške za Srbe na Kosovu i Metohiji, i to po 100 evra za svakog građanina, uključujući i decu, odnosno po 200 evra za nezaposlene, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Reč je o jednokratnoj novčanoj pomoći kojom Srbima na Kosovu i Metohiji želimo da pokažemo da nisu sami i da je njihova država tu za njih" rekao je Mali i dodao da je za ovu meru iz budžeta izdvojeno oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1,5 milijardi dinara.

Kao primer naveo je da će, zahvaljujući ovoj pomoći, petočlana porodica dobiti minimum 500 evra od države, a ako je neki njen član nezaposlen i više, što, kako je rekao nisu zanemarljivi iznosi.

Podsetio je da su građani na Kosovu i Metohiji koji imaju važeću ličnu kartu, mogli da se prijave i za 30+30 evra novčane pomoći, a da od 1. juna mogu da se prijave i za 3.000 dinara koliko će dobiti svi koji do 31. maja budu vakcinisani bar jednom dozom vakcine.

Mali je istakao da je građanima na KiM potrebna stalna pomoć i podrška, i da je cilj Vlade Srbije poboljšanje kvaliteta njihovog života i otvaranje novih radnih mesta, kako bi naši ljudi ostali na svojim vekovnim ognjištima.

Prema njegovim rečima, rebalansom budžeta za 2021. godinu izdvojena su značajna sredstva za projekte pomoći i podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

"Sredstva su namenjena kako za finansijsku pomoć građanima, tako i za kapitalne projekte kao što su izgradnja novih bolnica, vrtića, obrazovnih ustanova“, rekao je Mali.

Kako je objasnio, u Kosovskoj Mitrovici će biti izgrađena zgrada u koju će biti smešten rektorat, a nove zgrade dobiće Ekonomski, Pravni i Prirodno-matematički fakultet.

Ministar je rekao i da će biti izgrađena novi kliničko-bolnički centar u Gračanici, rekonstruisan Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici, kao i da se gradi Institut za sudsku medicinu u Kosovskoj Mitrovici.

Podsetio je i da se nastavlja sa stambenim zbrinjavanjem srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, pa će ove godine biti izgrađeno 17 novih zgrada sa po 12 stanova od oko 65 kvadrata u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Govoreći o daljoj dinamici isplate novčane podrške u okviru trećeg paketa mera, ministar Mali je naveo da će u sredu, 26. maja, početi isplata druge rate sektorske podrške za registrovane autoprevoznike, u iznosu od 600 evra po autobusu.

Takođe će 8. juna biti isplaćena polovina minimalne zarade za preduzetnike i firme koje se za to prijave do 31. maja, a sredinom juna će biti isplaćena i pomoć za nezaposlene u iznosu od 60 evra.

Osim navedenih mera, svi koji se do 31. maja vakcinišu bar jednom dozom vakcine dobiće 3.000 dinara a prijava će trajati od 1. do 15. juna.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mali: Danas počinje isplata novčane podrške Srbima na Кosovu i Metohiji

Izvor: Danas, 24.Maj.2021

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da danas počinje isplata jednokratne novčane podrške za Srbe na Кosovu i Metohiji, i to 100 evra, uključujući i decu, odnosno 200 evra za nezaposlene.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.