Izvor: JUGpress.com, 26.Feb.2020, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majci fudbalera, koji je dobio poziv da igra za reprezentaciju Kosova, otkaz dao poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova

GRAČANICA

(Glas Amerike-Budimir Ničić)

Prilog Glasa Amerike o fudbaleru Iliji Iviću i njegovoj majci Tanji, koja je dobila otkaz dan pošto je objavljeno da je njen sin Ilija dobio poziv da igra za reprezentaciju Kosova, izazvao je brojne reakcije javnosti. Međutim, još nije u potpunosti jasno zašto je Tanja Ivić dobila otkaz i od koga.​

Tanja Ivić, koja je dobila otkaz u Kulturno prosvetnom centru u Gračanici, uz obrazloženje da je tehnološki >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << višak, kazala je u nedavnom razgovoru za Glas Amerike da joj je nezvanično rečeno, da je “bez posla ostala, jer je njen sin Ilija, dobio ponudu da igra za fubalsku reprezentaciju Kosova”.

Ove navode Glas Amerike je najpre pokušao da proveri kod direktorke Kulturno prosvetnog centra Radice Inić, koja je i potpisala rešenje o otkazu.

Međutim u sedištu tog centra nije bilo nikog – katanac na vratima usred radnog vremena. U telefonskom razgovoru, direktorka Inić rekla je da je ona na nekom sastanku, a da drugi radnici nisu tu.

Za Glas Amerike nije želela da govori o otkaznom rešenju, koje je uručila Tanji Ivić, rekavši da se za to pisanim putem obratimo Skupštini grada Prištine, koja je inače osnivač Kulturno prosvetnog centra i koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije.

Glas Amerike je poslušao direktorkin savet – pisanim putem obratili smo se privremenom organu Skupštine grada Priština, tražeći intervju sa predsednikom Ljubinkom Karadžićem. Odgovora već dva dana nema, a pokušali smo i usmeno – Karadžić kaže da nema vremena.

Ljubinko Karadžić, koji nema vremena da detaljnije objasni zašto je Tanja Ivić dobila otkaz, istovremeno je i poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova.

Da li i kakve Ljubinko Karadžić ima veze sa otkazom majke šesnaestogodišnjeg fudbalera, za sada je još nepoznato.

Međutim, ono što je poznato jeste da – za razliku od Tanje Ivić, koja je ostala bez posla i plate – Karadžić trenutno prima dve plate. Jednu iz budžeta Srbije, drugu iz budžeta Kosova. Inače, od decembra prošle godine je i član saveta pravnog fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Severnoj Mitrovici.

I dok Ljubinko Karadžić koristi pogodnosti koje mu pružaju dva sistema – srpski i kosovski, odnosno dva ustava – Ustav Srbije i Ustav Kosova, pravnik Živorad Lazić smatra da je Karadžić time prekršio moralne, ali i mnoge pravne norme.

Prema njegovim rečima, Tanja Ivić bez Karadžićeve saglasnosti sigurno nije dobila otkaz, čime je – kako kaže – on prekršio i zakletvu koju je dao u kosovskom parlamentu.

“Pa vidite, gospodin Karadžić onog trenutka kada je pristao da bude u institucijama Kosova, automatski on sa institucijama Srbije ne bi trebalo da ima ništa, uzimajući u obzir i poslaničku izjavu koju je dao i koju je potpisao u Skupštini Kosova, u smislu da će čuvati suverenitet Kosova, da će braniti ljudska prava i slobode građana. Mislim da bi ovde trebalo da brani ljudska prava i slobode gospođe koja je majka od ovog dečka, gospođe koja je dobila otkaz i dečka koji igra fudbal, jer je to u opisu njegovog posla i u skladu sa zakletvom koju je dao gospodin Karadžić”, rekao je Lazić za Glas Amerike.

Ljubinko Karadžić nije jedini srpski političar na Kosovu koji obavlja nekoliko javnih funkcija.

Njegov kolega Slavko Simić, potpredsednik Skupštine Kosova, na primer, istovremeno je i načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga, koji funkcioniše u sistemu Republike Srbije.

Dvostruke funkcije, ali i plate na Kosovu ima još najmanje dvadesetak zvaničnika Srpske liste. Pored dvostrukih funkcija i plata imaju i dvostruke partije. Pored Srpske liste, oni su članovi i Srpske napredne stranke.

(Foto: Glas Amerike)

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.