Maja Gojković za RTV: Nema kompromisa kada je reč o kulturnom nasleđu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2021, 19:01

Maja Gojković za RTV: Nema kompromisa kada je reč o kulturnom nasleđu

Kakvo je stanje u kulturi. Ko brine o našem kulturnom nasleđu, a kako se to radi kada je reč o kulturnoj baštini na teritoriji Kosova i Metohije. Da li će Srbija pokušati da onemogući Kosovo i Metohiji da ponovo pokuša da pristupi i UNESKO i kako da sačuvamo vredne umetnine, na ova ali i druga pitanja, u „Pravom uglu“ odgovarala je Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja.

Šta se događa sa vrednim umetninama koje završe na „crnom tržištu“ i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako je moguće da se u poslednjih nekoliko godina dogodilo nekoliko krađa vrednih umetničkih dela?

„Nadam se će nam policija i tužilaštvo dati odgovore. Znam da se rade istrage i da tragova ima i da je policija blizu da otkriju ko stoji iza toga, pre svega mislim na krađe iz Muzeja primenjene umetnosti. Ima dosta povezanosti, verovali ili ne, sa organizovanim kriminalom, čiji su pripadnici došli na neki način do pojedinih segmenata koji su vezani za kulturu i na taj način su zapravo prali novac, tako što su zakupljivali prostore namenjene kulturi, a evo desila se i ta, veoma neobična krađa ogromnog lifta iz lokala Beton hale koji je namenjen Galeriji marginalne i naivne umetnosti iz Jagodine i to nikako ne možemo da razumemo“, rekla je ministarka Maja Gojković.

„Nisam olako rekla da vam je potrebna hrabrost bude ministar kulturu, da se ne plašite ničeg već da zasučete rukave i da čak i ovakve neobične stvari da rešite, koliko je to moguće“, dodala je Gojković.

Ko vodi računa o kulturnom nasleđu, kulturnoj baštini, ko odlučuje šta se nalazi u Narodnom muzeju, u Palati Srbiji, ko osigurava da ono što se sada nalazi tamo da neće nestati za tri meseca ili u tranzicionom periodu između dve vlade?

„Moj prvi potez je bio upravo to, da se vide gde su popisi svih slika, kulturnog blaga koje postoji u našoj državi i onda doživite šok da popisi nisu rađeni godinama unazad. I Galerije i muzeji su iznenađeni i shvatili sui da to moraju da urade. U međuvremenu, u tranziciji nerada, tako ja to definišem, mnoge slike i predmeti od vrednosti su nestali i nema im traga. Sada smo rekli stop toj, možemo je nazvati prevari da se blago od 144 slike, to govorimo o „Jugoeksportu“, neko oceni da vredi 80 hiljada evra i da se ponudi na licitaciji. To smo zaustavili i pokazali smo stečajnim upravnicima da neko vodi računa o svemu tome i spasili smo te slike“, izjavila je Maja Gojković.

Ona je dodala da sada sa stečajnim upravnicima imamo bolju saradnju, da dostavljaju Ministasrtvu spiskove umetničkih dela koja se zateknu u nekadašnjim državnim preduzećima u stečaju, a da se zatim to prosleđuje muzejima i od njih se dobija ekspertiza vrednosti tih umetnina.

Jedna inicijativa nije prošla u Šidu, predlog da kuća Save Šumanovića postane Republička ustanova kulture. U Šidu su to videli kao „beogradizaciju“ kulture?

„To znači da ne znaju ništa o tome šta znači Republička ustanova kulture. Galerija matice srpske je recimo Republička ustanova kulture. To bi u stvari značilo jednu veću brigu i jedan veći iznos za izdržavanje te Galerije. Galerija Matice srpske recimo nema problem da je republika pomaže, ne znam zašto bi to problem bio u Šidu, ali poštujem njihovu odluku. Možda se radi i o jeftinom skupljanju političkih poena, kao nedamo slike iz Šida da idu u Beograd, ali kao što sam vam rekla, ovde se ne radi o nikakvom otimanju već o mogućnosti da se Galerija učini još vrednijom i poznatijom“, zaključila je Gojković.

U SPC su se iznenadili kada su videli da Zakon o kulturnom nasleđu predviđa jedan biser kulture?

„Ozbiljno sam shvatila njihove zamerke. Mi smo tek završili javnu raspravu, ovo je tek Nacrt zakona. Kritike sam razumela, i mi smo završili novi Nacrt zakona bez obzira na kritike SPC ovakav predlog zakona sigurno ne bi prošao jer se radi o važno stvari i svakako ćemo pokušati da to ispravimo“, rekla je Gojković.

Da li se može jasno i glasno govoriti u kulturom nasleđu na Kosovu i Metohiji a da se ne ugrozi dijalog koji se vodi sa Prištinom?

„Kompromisi na nivou kulture se neće i ne mogu praviti. To je neprihvatljivo za bilo šta što se tiče kulturnog nasleđa Srbije na teritoriji Kosova i Metohije. Ovo što se u poslednje vreme događa, jedna agresivna i žestoka kampanja od strane vlasti iz Prištine, po meni ima dva cilja. Jedna je krađa kulturnog identiteta da bi stvorili svoj, brisanje postojanje SPC, možda sa namerom da se pravi neki hibrid, kao što je pokušano u Crnoj Gori. I nešto što će se dogoditi u novembru, što oni već pokušavaju da postanu članice UNESKO-a“, izjavila je Gojković

Kada iz Unesko-a stigne dopis da bi manastir Visoki Dečani trebalo skinuti sa spiska ugrožene svetske baštine neko bi očekivao obraćanje medijima, obraćanje tim povodom. Šta se sa tim događa?

„O tome se očigledno ne razgovara u dijalogu, pošto dijaloga nema, toga smo svi svesni. Dijaloga možda ima za javnost, ali oni zapravo provociraju i skreću temu sa važnih stvari. Naš zadatak je i naša je dužnost da se borimo protiv toga da Kosovo aplicira i bude prihvaćeni u UNESKO“, izjavila je Maja Gojković.

Celu emisiju "Pravi ugao" možete pogledati ovde

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gojković: Bez kompromisa sa Prištinom oko kulturnog nasleđa Srbije na Kosovu

Izvor: N1 televizija, 21.Jun.2021

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da se "s Prištinom neće praviti kompromis oko bilo čega što se tiče kulturnog nasleđa Srbije" na teritoriji Kosova, i da će se svakako voditi kampanja ukoliko prištinske vlasti probaju da "veštačku tvorevinu, čiju nezavisnost nećemo nikad priznati"...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.