MA KO JE TO NAMA LJUT? Kurti besan kao ris na Ameriku jer podržva Srbiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2022, 08:23

MA KO JE TO NAMA LJUT? Kurti besan kao ris na Ameriku jer podržva Srbiju

U Prištini je nastao haos kada je Aljbin Kurti saznao da je grupa kongresmena poslala pismo predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u kojem su izrazili podršku Srbiji.

Kongresmeni, njih šesnaestoro, pismom su pozvali Bajdena na unapređenje odnosa SAD i Srbije, uz podsećanje na dugu diplomatsku istoriju dve zemlje i njihove snažne odbrambene, bezbednosne i ekonomske veze.

Nakon što je ova vest objavljena, rukovodstvo nepriznate države pozvalo je sve svoje lobiste i od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njih zatražilo da hitno reaguju i napišu pismo kojim će podržati takozvano Kosovo. Kurti je, kako saznajemo, lobistima ponudio ogroman novac da bi oni što pre uradili ono što se od njih očekuje.

Bedžet Pacoli, predsednik Alijanse za novo Kosovo i jedan od glavnih finansijera ovih lobista, rekao je da vest da je srpska diplomatija povećala uticaj u Vašingtonu treba primiti sa velikom zabrinutošću. On je na Fejsbuku napisao da to zahteva da lažna država Kosovo i Albanija deluju zajedno u SAD i da se suprotstave diplomatskim aktivnostima Srbije.

- Neophodno je da se unutrašnja polarizacija ostavi po strani i fokusira na izgradnju konsenzusa i jedinstva o ključnim spoljnopolitičkim pitanjima. Spreman sam da se pridružim svakoj inicijativi u ovom pravcu, kao bivši član Centra za međunarodne i strateške studije i kao član Kisindžerovog komiteta - napisao je Pacoli.

Politički analitičar Iljir Ibrahimi kazao je da je pismo podrške Srbiji, koje je grupa američkih kongresmena uputila predsedniku SAD Bajdenu, rezultat angažmana Srbije i dodao da je takozvano Kosovo po tom pitanju već dugo uspavano.

- Dok Srbija radi neprekidno, Kosovo spava. Rezultati se sada vide. Danas imamo američke kongresmene koji govore o Srbiji dok im se o Kosovu ni glas ne čuje. Ako se ovako nastavi, posledice će biti velike - rekao je Ibrahimi.

Da je Priština u velikoj panici, pokazuje i to što su na pismo podrške kongresmena reagovali mnogi iz albanske vlasti i opozicije. Funkcioner i bivši poslanik Demokratskog saveza Kosova Faton Bisljimi obratio se članovima srpskog Kokusa u američkom Kongresu, kao i ostalim kongresmenima koji su potpisali pismo podrške Srbiji sa zahtevom da povuku svoje potpise i uskrate podršku Srbiji.

On je u pismu koje je poslao Klaudiji Teni i Emanuelu Kliveru priznao da je zabrinut zbog podrške koju su pružili Srbiji. Takođe, on smatra da kongresmeni treba da uskrate Srbiji podršku „jer ona ima dobre odnose sa Rusijom“.

- Srbija NATO smatra agresorom i istorijski je služila kao produžena ruka Rusije za mešanje u unutrašnje stvari Evrope. U celoj Evropi nema većeg ni lojalnijeg saveznika Rusije od Srbije. Da podsetim, to je ista Srbija koja je 2019. od Rusije kupila PVO raketni sistem S-400 uprkos zahtevu Amerike da to ne učini. Ta Srbija je 2011. dozvolila Rusiji da izgradi vojnu bazu u Nišu, čime je Rusiji dala priliku da balansira sa vojnim prisustvom SAD u kosovskom Bondstilu - naveo je Bisljimi.

Dejan Vuk Stanković: "Albanci su u strahu!"

Politički analitičar Dejan Vuk Stanović smatra da se Albanci plaše i same pomisli da Amerikanci u bilo kom smislu podrže Srbiju i da u tom kontekstu treba posmatrati reagovanja iz Prištine na pismo šesnaest kongresmena američkom predsedniku Džozefu Bajdenu.

Povodom zahteva bivšeg poslanika Demokratskog saveza Kosova Fatona Bisljimija da kongresmeni povuku svoje potpise sa pisma, Stanković je rekao da je očigledno da je pismo kongresmena odjeknulo i da ima određene političke učinke na samom Kosovu.

- Ne bi uostalom taj bivši poslanik reagovao da nije tako. Pismo je kombinacija straha Albanaca da im izmiče tlo u Americi i lična kampanja gospodina Bisljimija, koji očigledno iz prikrajka vidi da se Kurti ne snalazi dobro sa američkim zahtevima, pogotovo onim koji se odnose na Zajednicu srpskih opština. I sada pokušava da izigrava zaštitnika Albanaca u SAD - rekao je Stanković za Kosovo onlajn.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.