Lunaček: Pregovore usloviti Kosovom

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lunaček: Pregovore usloviti Kosovom

Beč -- Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček kaže da početak pregovora Srbije s EU sada mora biti uslovljen daljim napretkom u odnosu s Kosovom.

"Evropski komesar Štefan File po tom pitanju je jasan. Nadam se da će i Beč povećati pritisak na Srbiju i jasno staviti do znanja da bez odlučujućeg poboljšanja odnosa sa Kosovom nema početak pregovora", navela je Lunačekova u autorskom tekstu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavljenom u bečkom dnevniku "Prese".

Lunačekova napominje da "kompromis na koji je nateran Beograd pokazuje da je bilo ispravno što je Savet EU u decembru prošle godine odgodio odluku o statusu kandidata (Srbije za članstvo u EU) za prolećno zasedanje".

Ona smatra da na "normalizaciju odnosa sa Kosovom" mora biti naterano i onih pet zemalja EU koje nisu priznale njegovu nezavisnost.

Austrija, zajedno sa 21 članicom koje su priznale nezavisnost Kosova, mora vršiti snažniji pritisak na Grčku, Kipar, Slovačku, Rumuniju i Španiju, podvukla je ona.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo ocenila je da "zvezdica" i fusnota pored naziva "Kosovo", prilikom regionalnog predstavljanja Kosova, što je dogovoreno u prethodnoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, predstavljaju "svetlost na kraju tunela u procesu približavanja Beograda i Prištine".

"Fusnota je nedavno utabala put Srbiji ka statusu kandidata i omogućila početak izrade studije o izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, kao prvi korak u pravcu približavanja Uniji", ocenila je ona.

Lunačekova je ukazala na to da je opozicija i u Beogradu i u Prištini zbog tog dogovora vlast optužila za izdaju.

"U Srbiji se fusnota kritikuje za de fakto priznanje Kosova. Na Kosovu se vlasti optužuju da istom fusnotom dovode u pitanje nezavisnost. Ja zvezdicu smatram očekivanim svetlom na kraju tunela u zastajućem procesu približavanja Srbije i Kosova", istakla je ona.

Prema njenim rečima, fusnota dozvoljava "dva tona i dva signala", ističući da je odlučujuće, međutim, da se time omogućava da konačno predstavnik kosovskih institucija samostalno i ravnopravno, bez reference na UNMIK, učestvuje na regionalnim skupovima. Austrijska političarka u tome vidi "dugo iščekivan korak za Kosovo u pravcu člana međunarodne zajednice".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lunaček: Početak pregovora Srbije sa EU usloviti Kosovom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Mar.2012

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da početak pregovora Srbije sa EU sada mora biti uslovljen daljim napretkom u odnosu sa Kosovom. "Evropski komesar Štefan File po tom pitanju je jasan. Nadam se da će i Beč povećati pritisak na Srbiju i jasno staviti do znanja da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

LUNAČEK: Kosovom pritisnuti Srbiju

Izvor: Danas, 15.Mar.2012

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju Srbije EU sada mora biti uslovljeno daljim napretkom u odnosu sa Kosovom.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.