Linas Linkevičijus: Kosovo je ključno

Izvor: Večernje novosti, 07.Okt.2013, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linas Linkevičijus: Kosovo je ključno

PITANjE Kosova i Metohije biće u srži pregovaračkog okvira sa Srbijom - potvrđuje u intervjuu za „Novosti“, predsedavajući Saveta ministara EU, litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus. Šef diplomatije Litvanije, međutim, skreće pažnju da to neće biti jedini uslov tokom procesa evropskih integracija i naglašava da će svi zahtevi iz Brisela tokom pristupnih pregovora morati da se ispune. Pritom, Linkevičijus >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << je obećao svu pomoć zvaničnog Viljnusa. * Mogu li pregovori sa Srbijom zvanično da otpočnu već 20. decembra ili u januaru, kako je ranije bilo predviđeno? - Još se o nije odlučilo o tome. Sve je moguće. To bi, u svakom slučaju, trebalo da bude realan scenario. Inače, pripreme se odvijaju normalnim ritmom. Pritom, dijalog Beograda s Prištinom igra veoma važnu ulogu. Obe strane u ovom procesu daju svoj doprinos. Tome sam i lično bio svedok, kada sam obilazeći region, bio u Srbiji i na Kosovu, i sreo se s tamošnjim liderima. Imao sam do sada brojne kontakte s premijerima obeju strana. Želeo bih da istaknem da su zaista konstruktivni i da idu napred. * Koliko je uspeh u dijalogu važan u odnosu na ostale uslove koje je potrebno ispuniti da bi se napredovalo u procesu evropskih integracija? - Kosovo u pregovaračkom okviru zaista zauzima centralno mesto. To pitanje je, dakle, definitivno od velike važnosti. Njime će se takođe baviti i Evropski savet.GEJ PARADA ZNAČAJNA TEMA * SRBIJA, iz ugla Brisela, uspešno napreduje po najtežem, veoma osetljivom kosovskom pitanju, ali je sad pod lupom zbog nekih daleko lakših tema, kao što je, recimo, neodržavanje Parade ponosa. Koliko to može da izazove kontraefekat? - Već sam istakao da Kosovo nije jedini uslov, ali jeste najvidljiviji i najviše izložen. Svako s mnogo pažnje i opreza gleda na to pitanje. Zbog toga je bitno da se u tome uspe. Ali, svi uslovi moraju da se ispune. * Treba li Kosovo da bude u centru pregovaračkog okvira, s obzirom na to da druge zemlje kandidati nisu imale dodatne uslove od onih unapred poznatih i za sve istih? - Naglasio sam da Kosovo ima veoma bitnu ulogu u okviru pregovaračkog okvira. To je sušta istina. Ali, odnosi s Kosovom nisu, naravno, jedini uslov za Srbiju u procesu evropskih integracija, iako predstavljaju njihov veliki deo. I, to niko ne bi trebalo da zanemari i potceni. * Koliko na to utiče radni dokument koji su članicama dostavile veoma uticajne članice, Nemačka i Velika Britanija, i u kom se između ostalog traži da se odnosi s Kosovom tretiraju kao jedno od tri najvažnija pitanja? - Ne bih da komentarišem dokumenta koja nisu zvaničnog karaktera. O tome se još razgovara u savetu. * Može li Litvanija da pomogne kako bi ceo proces tekao u očekivanom pravcu? - Kao trenutni predsedavajući Evropskog saveta, uradićemo najbolje i najviše što možemo, s ciljem da doprinesemo ovom procesu i olakšamo dijalog. Jer, od toga direktno zavisi i uspeh čitavog procesa evropskih integracija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Evropska Unija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Linas Linkevičijus: Kosovo je ključno

Izvor: RTS, 07.Okt.2013

Predsedavajući saveta ministara EU o iskušenjima koja očekuju našu zemlju: Treba očekivati da pregovori sa Beogradom formalno počnu u januaru. ..Pitanje Kosova i Metohije biće u srži pregovaračkog okvira sa Srbijom - potvrđuje u intervjuu za Novosti, predsedavajući Saveta ministara EU, litvanski...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.