Lažni sveštenik s grupom provalio u crkvu na Kosovu i Metohiji

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 00:02

Lažni sveštenik s grupom provalio u crkvu na Kosovu i Metohiji

Grupa lica provalila je, zajedno sa samozvanim i lažnim sveštenikom Nikolom Džufkom, građaninom Albanije, u Crkvu Svetog arhangela Mihaila u selu Rakitnici.

Ovo selo se nalazi u opštini Podujevo koja pripada Kosovu i Metohiji.

U crvku su provalili kako bi navodno obavili crkveni obred, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska.

Prema pisanju internet portala kosovapost.net, to se dogodilo u utorak, a reč je "o grubom nasrtaju na imovinu Srpske pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crkve u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije", navela je Eparhija u saopštenju.

Prema tvrdnji pomenutog portala, u ovoj provali i zloupotrebi Srpske pravoslavne crkve, koja datira iz 15. veka, učestvovali su i predstavnici Opštine Podujevo.

Cilj ove grupe, prema pisanju portala, bio je da ovu crkvu proglase za "crkvu Fana Nolija", koja pripada samozvanoj i samoproglašenoj Albanskoj nacionalnoj pravoslavnoj crkvi iz Elbasana.

"Ovo krivično delo je samo još jedno nizu koje za cilj ima otimanje duhovne i kulturne baštine Srpske Pravoslavne Crkve, odnosno ’albanizaciju’ ili 'kosovarizaciju' srpske duhovne i kulturne baštine", saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Na proces kulturne aproprijacije naše baštine Eparhija raško-prizrenska ukazuje već godinama.

"Ovaj najnoviji slučaj je naše navode potvrdio, ovoga puta na nesporan i krajnje zabrinjavajuće način, a ovakvi i slični akti ukazuju na hitnu potrebu zaštite naše kulturne i duhovne baštine, pre svega od pojedinaca i organizacija povezanih sa kosovskim institucijama ili sa pojedincima koje deluju uz veću ili manju podršku tih institucija", poručuju iz Eparhije raško-prizrenske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.