Lajčak: Rano je za balkanski Beneluks

Izvor: S media, 26.Jun.2012, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Rano je za "balkanski Beneluks"

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je danas u Luksemburgu povodom ideja da Albanija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora stvore svojevrstan balkanski Beneluks da Balkan za to još nije spreman u prvom redu zato što Kosovo ne bi bilo ravnopravan partner jer ga ne priznaju ni sve zemlje Evropske unije ni sveta.

Crnoj Gori odobren početak pregovora sa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU

Prištinski mediji: Kosovske vlasti uslovaljavaju Srbiju

Tahiri: EU da izvrši pritisak na Beograd

"Takve tendencije moraju da dodju iznutra iz tih zemalja, a mislim da na Balkanu još nismo dotle došli. Prvenstveno zato što Kosovo kao državu nisu priznale sve zemlje EU ni sveta i nije sa tog aspekta ravnopravni partner", kazao je Lajcak slovačkoj agenciji TASR tokom ministarskog sastanka šefova diplomatija članica EU.

Lajčak je istakao da Slovačka podržava to da zemlje Zapadnog Balkana saradjuju, predaju jedna drugoj iskustva i koordinišu svoj put u EU.

"Međutim, to nastojanje da se zemlje dalje integrišu mora da dođe iznutra, ne kao ponuda spolja", rekao je Lajčak.

Autori ideje o balkanskom Beneluksu u koji bi ušle pomenute četiri države, austrijski ekonomista koji živi u Albaniji Ginter Felinger i kosovski novinar Ekrem Krasnići, kao jednu od prednosti takve dublje integracije označili su jačanja političkih i ekonomskih veza i veće šanse za brži ulazak u EU.

(Beta)

Foto: Video capture Infobiro

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.