LAŽNA DRŽIVA GUBI KONTROLU NAD SEVEROM? Albanci strahuju da je Kurti možda ipak otišao predaleko

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2023, 12:49

LAŽNA DRŽIVA GUBI KONTROLU NAD SEVEROM? Albanci strahuju da je Kurti možda ipak otišao predaleko

Bivši generalni inspektor tzv Kosovske obaveštajne agencije Burim Ramadani smatra da međunarodni faktor s pravom smatra tzv Kosovo odgovornom stranom za tenzije na severu.

Prema njegovim rečima, tzv kosovske institucije su morale da dostave dokaze međunarodnoj zajednici za postupke koje preduzimaju na severu.

Ramadani je takođe izrazio zabrinutost zbog nedostatka koordinacije sa međunarodnim faktorom, podsećajući na izjave sekretara NATO jensa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Stoltenberga, koji je okrivio Kosovo za nepromišljene akcije na severu.

Kako je naveo, takvim postupcima kosovske vlasti rizikuju da međunarodna zajednica preuzme kontrolu nad severom.

- U diplomatskom zamrzavanju i potpunom zatvaranju, ostaje rizik da će se Kosovo i dalje smatrati odgovornom stranom za tenzije. Na osnovu realne mogućnosti da se vrati sprovođenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, postojati rizik da sever Kosova bude stavljen u međunarodnu upravu - rekao je Ramadani.

On je dodao da je neophodno da tzv Kosovo uskladi politiku sa međunarodnom zajednicom, kako sever ne bi dovelo u "zamrnuto stanje".

- Ako se rukovodstvo kosovskih institucija ne vrati zajedničkim strateškim odlukama i reakcijama sa međunarodnim faktorom, postoji ozbiljan rizik da se sever dovede u zamrznuto stanje po formuli “zamrznuti sever, odmrznuti ostalo - rekao je Ramadani.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.