LAJČAK: Uskoro razgovor sa Bisljimijem Kurtijeve eskalatorne mere proteruju Srbe sa Kosova!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 22:55

LAJČAK: Uskoro razgovor sa Bisljimijem "Kurtijeve eskalatorne mere proteruju Srbe sa Kosova!"

Takozvano Kosovo mora što pre da nađe rešenje za dinarsku isplatu.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da je glavna tačka njegovog dnevnog reda u Briselu prošle nedelje bio je sastanak između predstavnika Beograda i Prištine o pronalaženju odgovora na otvorena pitanja o nedavnoj odluci tzv. centralne banke u Prištini o ukidanju dinara, dodajući da će ova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nedelja biti naporna.

- Pozdravio sam posvećenost obe delegacije da se konstruktivno angažuju u pronalaženju održivog rešenja za pogođene zajednice. Sastanak je bio važan prvi korak, međutim, ostaju mnoga politička pitanja i biće potrebni dodatni razgovori u danima koji dolaze. Zbog toga ću kao neposredan sledeći korak imati nastavak razgovora sa prvim zamenikom premijera Kosova i glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem - naveo je Lajčak sumirajući prošlu nedelju na društvenim mrežama.

U Briselu je, prošlog utorka, održan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na kojem se, pored ostalog, razgovaralo o uredbi centralne banke u Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je nakon sastanka da je delegacija Beograda pokazala punu opredeljenost za rešavanje problema, kao i da mora da se nađe rešenje za dinarsku isplatu, ali da je sastanak u Briselu pokazao da odluka povodom uredbe tzv. CBK podrazumeva rešenje na političkom nivou.

On je istakao da činjenica da je on učestvovao na sastanku u Briselu, za razliku od glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija, pokazuje opredeljenost Beograda da probleme rešava kroz dijalog, za razliku od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji donosi eskalatorne mere sa ciljem proterivanja Srba sa KiM.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.