Kurti predstavio vladu, najavio zakon o ratnim zločinima i tužbu protiv Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2020, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti predstavio vladu, najavio zakon o ratnim zločinima i tužbu protiv Srbije

Kabinet, koji je predstavio danas u parlamentu mandatar Aljbin Kurti, ima 15 ministarstava, od kojih su dva predviđena za Srpsku listu - za zajednice i povratak, na čijem čelu će biti Dalibor Jevtić i ministarstvo za razvoj, kojim će rukovoditi Ivan Milojević. Većinom glasova kosovski parlament izglasao je zajedničku vladu pokreta Samooopredeljnje i Demokratskog saveza Kosova. Za Kurtijevu vladu je glasalo 86 poslanika, 10 je bilo uzdržano, prenosi Gazeta ekspres. Kurtijeva vlada će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imati 15 ministarstava, dva potpredsednika i 33 zamenika ministra.

Jevtić je i u prethodnoj vladi bio na istoj poziciji, dok je Milivojević bio direktor Kancelarije za zajednice. Kurtijev kabinet će imati dva potpredsednika vlade i 33 zamenika ministara.

Zamenici premijera su, prema predlogu, Avdulah Hoti iz DSK i Haki Abazi iz Pokreta Samoopredeljenje.

Kurti je predložio Antona Ćunija za, kako prenosi prištinski Ekspres, ministra odbrane, Ljumira Abdidžikua za ministra infastrukture, Besiana Mustafu za ministra poljoprivrede, Hikmetu Bajraimi za ministra prosvete, Agima Veljijua za ministra unutrašnjih poslova, Vljoru Dumoši za ministarku kulture, omladine i sporta.

Glauk Konjufca će biti ministar spoljnih poslova, Albulena Hadžiju ministar pravde, Lojaljan Bisljimi ministar finansija, Rozeta Hajdari ministar ekonomije, Arben Vitia ministar zdravlja, Bljerim Reka ministar evropskih integracija i Emilija Redžepi ministar uprave.

Kurti najavio zakon o ratnim zločinima i tužbu protiv Srbije

Kurti je danas, u svom ekspozeu u parlamentu, najavio da će, dok on bude na čelu vlade, biti usvojen zakon o ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovečnosti, piše prištinski Ekspres.

Najavio je osnivanje Instituta za ratne zločine.

Kurti je rekao da će kod Međunarodnog suda pravde podneti tužbu protiv Srbije za navodne zločine počinjene na Kosovu tokom poslednjih sukoba.

"Bićemo vlada koja će kažnjavati ratne zločine", naveo je Kurti.

Kurti je poručio i da će, pored ostalog, od Beograda "tražiti odgovornost za počinjene ratne zločine i naknadu ratne štete".

Kurti je rekao da je spreman za dijalog sa Beogradom, ali, istakao je, uz širi politički konsenzus. Najavio je uvođenje "obaveznog služenja vojnog roka" i donošenje zakona o oduzimanju ilegalno stečene imovine.

Vlada će biti, kaže, vlada ekonomskog razvoja, a fokus će joj biti na novim radnim mestima, ali i pravosuđu, odnosno zaustavljanju korupcije.

"Danas stojim pred vama nakon 23 godine delovanja u opoziciji. Dobio sam vaš glas da okončam svoju političku karijeru u opoziciji. Oni koji su me voleli kao opoziciju moraju me voleti i kada budem u vlasti", rekao je Kurti, prenela je prištinska Koha.

Kazao je da će sarađivati sa međunarodnim partnerima.

Inače, po izlasku za govornicu poslanica DSK, koalicionog partnera Samoopredeljenja, Ganimete Musljiju izašla je i okačila Kurtiju značku u obliku kosovske zastave.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, podneo je ostavku na funkciju predsednika parlamenta, kako je to predviđeno koalicionim sporazumom tog pokreta i Demokratskog saveza Kosova. Nakon podnošenja ostavke, Konjufca je predsedavanje parlamentom prepustio zameniku Arberiu Nagavciju.

Inače, Srpska lista neće podržati Kurtijevu vladu, ali će preuzeti funkcije koje joj pripadaju prema kosovskom ustavu.

Vlada će biti izabrana ako dobije podršku proste većine, 61 poslanika od ukupno 120.

Samoopredeljenje u parlamentu ima 29 poslanika, dok DSK ima poslanika manje. Međutim, ako predloženi sastav vlade Albina Kurtija ne dobije potrebnu većinu, predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači će predložiti novog mandatara.

A ako i taj pokušaj propadne na kosovskoj teritoriji će biti održani novi vanredni parlamentarni izbori. Ako vlada bude izglasana dve vodeće stranke će ravnopravno podeliti broj ministarstava - po šest, dok će tri preostala pripasti manjinskim zajednicama.

Kamen spoticanja u postizanju sporazuma između dveju stranaka je bilo i mesto predsednika privremenih prištinskih institucija, nakon isteka mandata Tačiju, koje je Mustafa tražio za svoju stranku, ali je, kako prenose prištinski mediji, ta tema ostvljena za kasnije.

Što se tiče mesta predsednika, koje je do sada bila glavna tema pregovora, LVV i DSK odlučili su da o ovom pitanju ostaje da se raspravlja kasnije.

Prisutni ambasadori Kosnet i Abot, ali ne i Tači

Današnjoj sednici paralamenta na kojoj će se, kako se očekuje, glasati za zajedničku vladu koalicije Pokreta Samoopredeljenje i DSK prisustvuju ambasadori SAD i Velike Britanije, Filip Kosnet i Nikolas Abot, ali ne i predsednik privremenih prištinski institucija, Hašim Tači.

Iz Tačijevog kabineta za portal Ljajmi je rečeno da kosovski predsednik nije pozvan da prisustvuje sednici.

Ljajmi podseća da je kosovski predsednik ranije obavezno pozivan da prisustvuje sednicama parlamenta na kojima se glasa o vladi.

Kandidat za ministra odbrane osuđeni ubica srpskih vojnika

Kurti je za ministra odbrane u svom kabinetu predložio Antona Ćunija, koji je pred srpskim pravosudnim organima osuđen zbog ubistva šestorice pripadnika Vojske Jugoslavije.

Ćuni je u februaru 2016. godine osuđen pred Višim sudom u Nišu za ubistvo iz zasede šestorice pripadnika Vojske Jugoslavije 1998. na Košarama.

Njemu je, zajedno sa još sedmoricom Albanaca, pripadnika OVK, suđeno u odsustvu.

Svaki od njih osuđen je na po 15 godina zatvora zbog učestvovanja u dva napada na snage Vojske Jugoslavije u istom danu, u septembru 1998. godine.

Ključni dokazi na suđenju bili su video snimci koje su osuđeni snimali, a na kojima se vide postavljanja dve zasede i pucanje na vojnike VJ.

U optužnici je bilo navedeno da su pripadnici OVK prvo pripremili zasedu za graničare VJ, postavljajući protivtenkovske mine.

Oklopni transporter VJ je aktivirao minu, jedan vojnik je poginuo, a četvorica su ranjena.

Potom su borci OVK otvorili vatru na vojni helikopter koji je došao da preuzme ranjenike, pisalo je u optužnici.

Ubrzo je usledio i drugi napad, u blizini karaule Košare, kada su optuženi postavili još jednu zasedu i otvorili vatru na vozila VJ, bacajući ručne bombe, i pritom ubili pet vojnika, a ranili dva, tvrdilo je Tužilaštvo.

Suđenje je trajalo 15 godina.

Ćuni je rođen 1967. godine u Đakovici, završio je Vojnu akademiju i poslanik je Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe u prištinskoj skupštini, navode Novosti.

Veselji: Niko neće otuđiti kosovo od OVK

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji pitao je danas sa govornice Skupštine Kosova mandatara za sastav vlade Aljbina Kurtija "kako to da nema nijednog patriotu u kabinetu".

"Tražim da kažeš da li ćeš se boriti protiv Srbije i kako to da nemaš ni jednog patriotu u svom kabinetu. Moraš da kažeš da li ideš u pregovore bez prethodnog izvinjenja Srbije i da li ćeš ti ukinuti takse na srpsku robu. Ovo je naša domovina i niko neće moći da otuđi Kosovo od OVK", poručio je Veselji.

Veseli je rekao da je cilj Aljbina Kurtija da postane premijer, ali da ne priznaje, niti oseća Kosovo kao državu, prenosi Kosovo online.

"Danas vam ostavljamo Kosovo koje vi Aljbine Kurti ne priznajete niti osećate i ne vidite kao mesto za život. Protestovali ste protiv svega dobrog što se desilo Kosovu. Napadali ste najbolje policajce i kosovske institucije ", rekao je Veselji.

Lider DPK se zapitao da li će se Kurti preko Specijalnog suda boriti protiv Srbije ili sa vojnicima OVK?

"Vi i polovina ministara zahtevali ste zatvor za oslobodioce Kosova. Kako je moguće da nijedan patriota ne zauzme mesto u vladajućem kabinetu? Eliminisali ste ih i u Skupštini", rekao je Veselji.

On je najavio glavne inicijative koje će DPK pokrenuti u Skupštini.

"Demokratska partija Kosova zahtevaće odgovornost za najosetljivija pitanja na Kosovu. Otvorićemo i ovde razgovarati o svim sporazumima postignutim u dijalogu, kako bismo saznali istinu postoji li izdaja ili ne? Ako uđete u dijalog bez izvinjenja Srbije, bez povratka kostiju svakog Albanca, kao što ste obećali, da li ćete biti izdajica ili ne? Razgovaraćemo o taksama koje su uvedene Srbiji. Da li ćete ih ukinuti ili ne? Razgovaraćemo o zločinima jugoslovenskih komunista nad Albancima na Kosovu. Govorićemo i o smrti Astrita Deharija zbog koga ste optuživali svakog političkog protivnika, uključujući i one iz DSK", rekao je on.

Razgovaraćemo o OVK i o bezbednosnoj agenciji. Razgovaraćemo i o terorističkim napadima organizacije ‘Oko naroda’. Razgovaraćemo o svemu što je potrebno, a najviše o političkim ubistvima ", rekao je Veselji.

"Razgovaraćemo i o nečem drugom, Aljbine. Pred građanima Kosova bićete krivično odgovorni kao šef terorističke organizacije ‘Oko naroda’, izjavio je Veselji.

Kadriaj pitala Kurtija gde će njegova ćerka sužiti vojsku

Mandatar i lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, najavio je danas da će tokom mandata njegove vlade služenje vojnog roka u trajanju od tri meseca biti obavezno.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Time Kadriaj, ga je upitala gde će on poslati svoju ćerku da služi vojsku.

"A gde će vaša ćerka služiti vojsku, hoćete li je odvesti u Norvešku ili ćete je dovesti na Kosovo“, pitala je Kadriaj.

Mandatar Kurti je, inače, oženjen Ritom Knudsen Augestad, Norvežankom sa kojom ima petogodišnju ćerku Leu.

Prištinski mediji se pitaju da li će se Kurtijeva supruga, koja živi u Norveškoj, kada on bude izabran za premijera, preseliti da živi u Prištini.

Mediji podsećaju da Kurti uspešno privatni život drži po strani.

A jedina prilika da se njegova supruga oglasi u medijima bila je kada je demantovala informaciju da se razvodi od Kurtija.

Kurti i Rita venčali su se u martu 2014.

Venčali su se u Prištini, a svedok im je bio Špend Ahmeti, koji je tada bio vozač lidera Samoopredeljenja, kasnije njegov politički protivnik i gradonačelnik Prištine.

Tri člana Kurtijeve porodice jedva da znaju nešto malo više od onoga što im je sam ispričao, piše prištinska Gazeta Expres.

Rekao je da je svoju suprugu upoznao u Prištini i da je zadovoljan, kao i da nema prepreka u njihovom braku zbog toga što je ona strankinja.

Govoreći o ćerki, Kurti je rekao da sa njom razgovara na albanskom jeziku.

"Ali ona takođe zna norveški. U početku smo imali problema, pošto sam komunicirao sa suprugom na engleskom i to je moju ćerku zbunilo. Sada ona zna albanski bolje nego ja norveški", rekao je ranije Kurti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kosovski parlament danas glasa o novoj vladi, Kurti će biti premijer

Izvor: Blic, 03.Feb.2020

U Prištini je u toku prva plenarna sednica, nakon konstituisanja ove institucije 26. decembra prošle godine, na kojoj se očekuje izglasavanje nove prištinske vlade na čelu sa liderom Pokreta "Samoopredeljenje", Ajlbinom Kurtijem.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.