Krister Asp: Apsurdno je da Srbija prizna Kosovo

Izvor: Politika, 16.Jul.2012, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krister Asp: Apsurdno je da Srbija prizna Kosovo

Ambasador Švedske ocenjuje da je neophodno da pregovaraju Beograd i Priština, ali i Mitrovica i Priština

Među nekadašnjim inostranim pregovaračima (lord Oven, Torvald Stoltenberg, Jasuši Akaši...) koji su imali insajderski uvid u u konflikte devedesetih i pokušaje njihovog razrešenja u zemljama bivše Jugoslavije jedino je Karl Bilt danas aktivni politički funkcioner na međunarodnom planu. Možda baš zbog toga što aktuelni ministar spoljnih poslova Švedske važi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najboljeg poznavaoca balkanskih prilika među evropskim političarima (sasvim suprotno mišljenje o njemu ima Milo Đukanović), Stokholm češće od drugih prestonica ukazuje na potrebu da Srbija što pre postane članica EU.

U razgovoru za „Politiku” ambasador Švedske Krister Asp, naglašava da se Švedska zalagala da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU još prošlog decembra, ali da se sa tim nisu složile druge članice zajednice.

Od Beograda se sada očekuje da nastavi na konstruktivan način dijalog sa Prištinom. Ambasador Asp kaže da su teme koje slede, kao i u svim pregovorima takve vrste, teže od onih koje su već dogovorene i velikim delom se primenjuju na terenu.

„Slede razgovori o električnoj energiji, telekomunikacijama, dozvolama za preletanje. Njihovo rešavanje olakšaće život ljudima na severu Kosova, u ostalom delu Kosova i u Srbiji”, kaže ambasador Švedske koji u skladu sa stanovištem svoje zemlje o Srbiji i Kosovu govori kao o susedima.

„Pozdravljamo činjenicu da su nove vlasti i lično predsednik Tomislav Nikolić izrazili želju i spremnost da se dijalog nastavi”, dodaje Asp.

„Ali ma koliko da je rešavanje tehničkih problema važno, Stokholm veruje da je radi postizanja trajnijeg održivog rešenja neophodna neka vrsta političkih pregovora na višim nivoima. Predsednik Nikolić izrazio je spremnost da se sretne sa Atifetom Jahjagom, i to je vrlo pozitivan signal.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 16. jula. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Z. Šuvaković

objavljeno: 16.07.2012
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Apsurdno da Srbija prizna Kosovo"

Izvor: B92, 16.Jul.2012

Beograd -- Švedska tražila da Srbija dobije datum za početak pregovora s EU prošlog decembra, ali se sa tim nisu složile druge članice, kaže ambasador Švedske Krister Asp...Od Beograda se sada očekuje da nastavi na konstruktivan način dijalog sa Prištinom...Ambasador Asp kaže da su teme koje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.