Apsurdno je da Srbija prizna Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jul.2012, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Apsurdno je da Srbija prizna Kosovo"

Od Beograda se sada očekuje da nastavi na konstruktivan način dijalog sa Prištinom. Međutim, osim pregovora Beograda i Priština, neophodno je da pregovaraju i Mitrovica i Priština, smatra ambasador Švedske Krister Asp.

Ambasador Asp kaže da su teme koje slede, kao i u svim pregovorima takve vrste, teže od onih koje su već dogovorene i velikim delom se primenjuju na terenu.

-Slede razgovori o električnoj energiji, telekomunikacijama, dozvolama za preletanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Njihovo rešavanje olakšaće život ljudima na severu Kosova, u ostalom delu Kosova i u Srbiji, kaže ambasador Švedske, koji u skladu sa stanovištem svoje zemlje o Srbiji i Kosovu govori kao o susedima.

- Pozdravljamo činjenicu da su nove vlasti i lično predsednik Tomislav Nikolić izrazili želju i spremnost da se dijalog nastavi. Ali ma koliko da je rešavanje tehničkih problema važno, Stokholm veruje da je radi postizanja trajnijeg održivog rešenja neophodna neka vrsta političkih pregovora na višim nivoima. Predsednik Nikolić izrazio je spremnost da se sretne sa Atifetom Jahjagom, i to je vrlo pozitivan signal”, dodaje Asp za Politiku.

Možda baš zbog toga što aktuelni ministar spoljnih poslova Švedske važi za najboljeg poznavaoca balkanskih prilika među evropskim političarima (sasvim suprotno mišljenje o njemu ima Milo Đukanović), Stokholm češće od drugih prestonica ukazuje na potrebu da Srbija što pre postane članica EU.

Ambasador Krister Asp, naglašava da se Švedska zalagala da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU još prošlog decembra, ali da se sa tim nisu složile druge članice zajednice.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.