Kreneš taksijem u centar, a završiš u Borči. Evo i kako! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 06.Nov.2014, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreneš taksijem u centar, a završiš u Borči. Evo i kako! (FOTO)

Isti nazivi za ulice u različitim delovima grada izgleda da su široko rasprostranjeni. Ako otvorite mapu, primetićete da Ulica Vase Čarapića u centru grada ima svoju "ulicu-bliznakinju" u Belom Potoku

Teško da može da se desi ljudima koji žive u Beogradu da ih, na primer, taksista umesto u Kosovsku ulicu u centru odveze u istoimenu ulicu u Borči, pa ipak zamislite da ste stranac ili da jednostavno prvi put posećujete prestonicu i da ste prepušteni sami sebi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs <<

Isti nazivi za ulice u različitim delovima grada izgleda da su široko rasprostranjeni. Ako otvorite mapu, primetićete da Ulica Vase Čarapića u centru grada ima svoju “ulicu-bliznakinju” u Belom Potoku. Isti slučaj je i sa Kosovskom, s tim da u istoimenoj ulici u Borči nećete nikada videti nepregledne redove učenika koji čekaju da kupe komplet udžbenika u čuvenoj knjižari.

Beogradskom ulicom možete se prošetati na opštini Vračar, ali i u Zemunu ili Kaluđerici, dok se manje poznata varijanta čuvene palilulske ulice 27. marta nalazi u naselju Mali Mokri Lug.

Foto: Foter/Flickr/blu-news.org

Naziv “Crnotravska” nose ulice na Voždovcu, Zemunu i Savskom vencu, a slovenački pesnik Franc Prešern dobio je ulicu u Zemunu i na Voždovcu. Ako bismo gledali samo nazive ulica, ispalo bi da je najomiljeniji narodni heroj Sava Kovačević. Njegovo ime ponela je ulica u Krnjači, ali i Vrčinu, Grockoj, Kaluđerici i Leštanima.

Ako se krećemo Ulicom Cara Dušana, stići ćemo do Kalemegdana.

Osim ukoliko to nije Ulica Cara Dušana u Zemunu.

Zvuči konfuzno? Pitali smo beogradske taksiste kako se snalaze i da li imaju problema zbog toga što više ulica nosi isti naziv.

- Svi taksisti znaju za problem duplih naziva ulica i uvek pitaju na koju opštinu ili u koje naselje voze. A i ljudi uglavnom naglase. Nikada nismo imali problem ni sa strancima ni sa onima koji prvi put dolaze ovamo, uglavnom svi tačno znaju gde da ih vozim i svi znaju samo nove nazive ulica – ispričao nam je Rade Samolov iz “Lux” taksija.

Primera istih naziva ulica ima još mnogo, ali izgleda da to nikome ne smeta i da se Beograđani za sada dobro snalaze.

(A.M.)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.