Krasnići: I Priština je spremna da formira nacionalni savet za srpsku zajednicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2023, 22:10

Krasnići: I Priština je spremna da formira nacionalni savet za srpsku zajednicu

Ministar uprave i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Elbert Krasnići izjavio je danas da je Priština spremna da formira nacionalni savet manjine za srpsku zajednicu.

On je to rekao komentarišući izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da Savet Evrope u Strazburu o Srbiji govori kao o zemlji sa najvećim pravima za nacionalne manjine, da se u Srbiji poštuju nacionalne manjine, da imaju nacionalne savete i da učestvuju u političkom, društvenom i ekonomskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << životu, prenose Telegrafi.

Krasnići tvrdi da ustav Kosova, kao i praksa, pokazuju da Priština nudi najnaprednija prava nacionalnim manjinama.

On je rekao i da "ako Srbija smatra da su institucije nacionalnih saveta najbolji primer i model za zaštitu prava manjina", onda je Priština spremna da takav mehanizam primeni i za srpsku zajednicu na KiM.

Krasnići tvrdi da su na radnim mestima u državnim institucijama u opštinama na jugu centralne Srbije, u kojima živi albanska nacionalna manjina, Srbi zastupljeniji u odnosu na Albance i Rome.

Prema njegovim rečima, srpska zajednica na lokalnom nivou na teritoriji Kosova, pored prava, ima i moćna ovlašćenja, skoro koliko i centralna vlast, prenose Reporteri.

Predsednica Vlade Srbije izjavila je prošle nedelje da je nedopustivo da pojedini predstavnici nacionalnih manjina iz centralne Srbije tretiraju Srbe na Kosovu i Metohiji kao manjinu, jer je Kosmet automna pokrajina Republike Srbije.

Brnabić je, komentarišući sastanak Aljbina Kurtija, Šaipa Kamberija i Sulejmana Ugljanina u Prištini, istakla da je to s jedne strane pokušaj da se destabilizuje centralna Srbija, a s druge strane, pokušaj manipulacije oko Zajednice srpskih opština i traženja da tako nešto postoji na teritoriji centralne Srbije.

Ukazala je na to da se u Savetu Evrope u Strazburu o Srbiji govori kao o zemlji sa najvećim pravima za nacionalne manjine i navela da se u Srbiji poštuju nacionalne manjine, da imaju nacionalne savete i da učestvuju u političkom, društvenom životu i ekonomskom životu.

Nepojmljivo je da neko kaže da Srbi na KiM imaju veća prava, kako zbog uslova u kojima žive, ali i zato što Srbi na Kosmetu nisu manjina, kazala je Brnabić, ističući da Srbi ne mogu da se tretiraju kao nacionalna manjina na KiM.

"Nedopustivo je da nacionalne manjine u Srbiji tretiraju Srbe sa KiM kao manjinu", poručila je Brnabić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Krasnići: Priština spremna da formira nacionalni savet za srpsku zajednicu

Izvor: B92, 10.Feb.2023, 00:43

Ministar uprave i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Elbert Krasnići kaže da je Priština spremna da formira nacionalni savet manjine za SZ...On je to rekao komentarišući izjavu premijerketzv. Ane Brnabić da Savet Evrope u Strazburu o Srbiji govori kao o zemlji sa najvećim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.