Izvor: Politika, 16.Avg.2011, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska policija vraća i autobuse sa administrativnih prelaza

Osim problema sa prevozom robe na administrativnim prelazima prema Kosovu i Metohiji, kosovska policija od ponedeljka vraća i putničke autobuse. Tako su sa prelaza Bela zemlja vraćena dva autobusa preduzeća „Jedinstvo-Kavim” iz Vranja i treći koji saobraća na liniji Beograd – Kosovska kamenica.

Prelazak je onemogućen i autobusima preduzeća „Laste” i „Niš-ekspresa”. „Autobusi su vraćeni uz obrazloženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saobraćajne inspekcije Kosova da ne poseduju validne dozvole kosovskog Ministarstva saobraćaja za prevoz putnika”, rekao je referent za bezbednost saobraćaja „Jedinstvo-Kavim” Milorad Arsić.

Zbog tih problema, ovo preduzeće juče nije imalo nijedan polazak ka Kosovskom pomoravlju, a autobus na liniji Beograd – Kosovska Kamenica će saobraćati najverovatnije samo do Bujanovca.

„Naši autobusi već dva dana ne održavaju liniju prema Kosovskoj Kamenici koja postoji već desetak godina, a sličan problem imaju i druga dva prevoznika prema Kosovskom pomoravlju: „Lasta” i „Niš-ekspres”, sa kojima ćemo najverovatnije zajedno i tražiti rešenje ovog problema”, kazao je Arsić.

I generalni direktor transportnog preduzeća „Lasta” Velibor Sovrović je potvrdio da kosovska policija nije dozvolila prelazak ni njihovom autobusu sa oko 40 putnika, koji je zaustavljen na administrativnom prelazu Končulj – Bela zemlja, a koji je trebalo da vozi do Raniluga i Šilova, poslednjih sela u srpskoj enklavi, na dva kilometra od Gnjilana.

Putnici, među kojima je bilo žena i dece, telefonom su zvali rodbinu i prijatelje, tražeći pomoć i posle dva do tri sata čekanja prebačeni su privatnim automobilima i kombijima do srpskih enklava.

Sovrović je naveo da je pripadnik kosovske policije od vozača tražio uverenje iz Prištine da „Lasta” može da obavlja prevoz na teritoriji Kosova i podsetio da ovo nije prvi put da imaju slične probleme.

Prištinski list „Koha ditore” je, pozivajući se na međunarodne izvore, najavio da će od Beograda i Prištine biti traženo da u sledećoj rundi dijaloga u Briselu, početkom septembra, otvore pitanje funkcionisanja dva administrativna prelaza na severu jer je sporazum sa Kforom privremenog karaktera.

Pozivajući se na međunarodne izvore, list navodi da predstavnici EU traže odlučniju ulogu same unije, kao i zemalja članica i da će, ukoliko ne bude bilo konkretnih rezultata, Kfor i dalje dva prelaza na severu držati kao „ograničene vojne zone”.

B. M.

-----------------------------------------------------------

Lasta neće tražiti kosovske dozvole

Direktor sektora međunarodnog saobraćaja preduzeća „Lasta” Predrag Lukićpotvrdio je juče da su autobusi tog prevoznika na redovnim linijama i ranije sprečavani da uđu na Kosovo, ali da ta kompanija neće pribavljati dozvole koje zahteva kosovska granična policija.

On je rekao da će preduzeće „Lasta” sa resornim ministarstvima pokušati da pronađe rešenje, ukoliko autobusi budu ponovo zaustavljeni na administrativnim prelazima.

„Nemamo takvu dozvolu, niti želju da je tražimo, ali ne smemo dozvoliti da putnici trpe zbog administracije”, rekao je Lukić i naveo da se za putnike u slučaju da autobusi budu zaustavljani i dalje organizuje prevoz kombijem do krajnjih odredišta.

objavljeno: 17.08.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.