Kosovska policija omogućila dolazak Srba

Izvor: Mondo, 06.Jan.2013, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska policija omogućila dolazak Srba

Koordinator Vlade Srbije za opštinu Đakovica Đokica Stanojević izjavio je danas da je, uprkos protestima više stotina Albanaca, oko 40 Srba uz pomoć kosovske policije uspelo da unese Badnjak u lokalnu crkvu i da potom bezbedno napusti grad.

Stanojević je agenciji Beta rekao da je zbog dolaska Srba u Đakovicu protestovalo oko 500 do 1.000 pristalica pokreta Samoopredeljenje i članova rodbine nestalih u ratu 1999. godine.

"Zahvaljujući jakim snagama bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ušli smo u crkvu i uneli Badnjak", rekao je Stanojević i dodao da je tokom posete Srba bilo manjih sukoba policije i demonstranata.

Grupa Srba je posle Đakovice uz policijsku pratnju otišla u Dečane.

Kako je javila Radio-televizija Srbije, kosovska policija je uhapsila dvojicu demonstranata koji su sprečavali dolazak Srba u crkvu u Đakovici.

Pokret "Samoopredeljenje" saopštio je da je tokom protesta policija uhapsila nekoliko osoba i udaljila demonstrante na oko 20 metara od ulaska u crkvu da bi omogućila autobusu koji je došao iz Beograda da uđe u crkvenu portu.

U saopštenju "Samoopredeljenja" se tvrdi da su u Đakovici izvršeni teški zločini nad civilnim stanovništvom, među kojima je veliki broj nestalih iz ove opštine, uništen je veliki broj kuća, 715 zanatskih i trgovinskih radnji dok je "silovano oko hiljadu žena iz regiona Đakovice, a za to niko nije kažnjen".

RTS je javio da su sestre u crkvi Uspenja presvete Bogoridice bez smetnji služile jutarnju liturgiju, a onda se povukle u konak.

(agencije/MONDO, na fotografiji Lideri Samoopredeljenja Gljauk Konjfuca i Dardan Molicaj - foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovska policija omogućila unošenje Badnjaka u crkvu u Đakovici

Izvor: Blic, 06.Jan.2013

BEOGRAD-PRIŠTINA - Koordinator Vlade Srbije za opštinu Đakovica Đokica Stanojević izjavio je danas da je, uprkos protestima više stotina Albanaca, oko 40 Srba uz pomoć kosovske policije uspelo da unese Badnjak u crkvu Uspenje presvete Bogorodice i da potom bezbedno napusti grad. ..Stanojević...

Nastavak na Blic...

Srbi uz pomoć policije unijeli badnjak u crkvu u Đakovici

Izvor: BanjalukaLive.com, 06.Jan.2013

Uprkos protestima više stotina Albanaca, oko 40 Srba uz pomoć kosovske policije uspjelo je da unese badnjak u crkvu u Đakovici i da potom bezbjedno napusti grad. Protest ispred pravoslavne crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici okončan je mirno, saopštila je kosovska policija. Koordinator...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.