Kosovo u MOK: Milorada Čavića biće sve više?

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2014, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo u MOK: Milorada Čavića biće sve više?

25.12.2014. -

Sada je teško predvideti kakve preporuke će dati Nacionalni olimpijski komitet Srbije svojim sportistima, kojima prestoji da nastupaju u istoj disciplini sa kosovskim olimpijcima. Moguće nikakve. Zato se ne sme isključiti da će posle Olimpijade 2016. Milorada Čavića postati više.

MOK je priznao Kosovo za punopravnog člana organizacije. Rukovodstvo Srbije je kritikovalo ovu odluku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << mada na nivou članova MOK nije bilo negodovanja – sport je tobože van politike.

Mi smo već isticali da bi najlogičnija bila dozvola da se nastupa pod zastavom UN, mada olimpijski činovnici su rešili da se odluče na presedan i da prime teritoriju koja nije član UN.

Jednom reči, Maljinda Keljmendi, budući nosilac zastave Kosova na olimpijadi u Riju 2016. godine, nedavno je pobedila na prvenstvu sveta u ruskom Čeljabinsku. Tamo je ona nastupala pod zastavom Međunarodne džudo federacije. Tako da argument da je Kosovo primljeno u MOK zato što sportisti ne treba da budu taoci politike, izmišljen je.

I funkcioniše, kao i uvek, ne za sve. Početkom decembra izvršni komitet UEFA je zabranio krimskim timovima da nastupaju u ruskom prvenstvu 2015. godine. To je bilo učinjeno, da podvučemo, posle obraćanja Kijeva koji je odbio da to „nevoljno“ prihvati. To znači da je krimski fudbal praktično prestao da postoji, rekao je tim povodom menadžer jednog od timova. A ruski parlamentarac Igor Lebedev smatra da je UEFA donela odluku kako bi se ugodilo političkim ambicijama Evrope. Komentar veterana krimskog sportskog novinarstva Garinaljda Nemirovskog:

Dvostruki standardi su uvek postojali i postojaće. MOK će uvek delovati tako kako kažu dečaci koji upravljaju iz Brisela ili preko okeana. Kosovo nije priznata država, ali ona je svugde. A na Krimu UEFA planira da stvara nekakvu posebnu zonu?  Taj pojam ne postoji u dokumentima UEFA. Planiraju ovamo novac u koferima da dovoze? Šta se tiče odnosa Krima sa MOK, ni jedan krimski sprotista koji je ranije nastupao za Ukrajinu nema pravo da igra za Rusiju. Imamo jednu devojku sa ruskim pasošem, Veru Rebrik, ona je vrlo uspešna u bacanju koplja. Ukrajina je tražila za ubrzanu dozvolu da nastupa pod ruskom zastavom 150 hiljada dolara, u protivnom moraće da čeka tri godine. Ukrajina se pridržava vrlo žestokog stava prema krimskim sportistima.

Sada je teško predvideti kakve preporuke će dati Nacionalni olimpijski komitet Srbije svojim sportistima, kojima prestoji da nastupaju u istoj disciplini sa kosovskim olimpijcima. Moguće nikakve. Zato se ne sme isključiti da će posle Olimpijade 2016. Milorada Čavića postati više.

Da podsetimo da je 2008. godine ovaj talentovani plivač bio kažnjen i odstranjen od daljeg učešća u prvenstvu Evrope zato što se na ceremoniji nagrađivanja pojavio u maici sa natpisom Kosovo je Srbija.

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.