Izvor: N1 televizija, 02.Okt.2018, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo, tokom dana, tema na nekoliko evropskih adresa

Dok iz vlade u Beogradu poručuju da je vreme da dijalog pređe u okrilje Ujedinjenih nacija, kosovski predsednik iz Ženeve poručuje da još nije kasno da se postigne sporazum i pod okriljem Evropske unije.

Izvor: N1

Ne samo u Moskvi. Kosovo je ovog utorka bilo tema u Beogradu, Ženevi, Strazburu i Prištini. Iz srpske prestonice stigla >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je poruka upućena Briselu.

"Evropska unija nije uspela, kao moderator, da donese uspeh u dijalogu Beograda i Prištine, i sada je pravi momenat da se pitanje Kosova i Metohije vrati u Ujedinjene nacije, gde mu je i mesto", rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Jer, do kosovskog rešenja se ne može bez velikih sila kao što su Amerika, Rusija i Kina - uveren je srpski ministar. Kosovski predsednik, pak, promenu tzv. formata dijaloga Beograda i Prištine ne spominje. Hašim Tači iz Ženeve ne isključuje da je dogovor pod okriljem Evropske unije, ipak, moguć.

"Iako su šanse vrlo male, još postoji dobar zamah, još je otvoren prozor mogućnosti da se postigne istorijski sporazum između naše dve države. Razumem kritike, ali moj odgovor je: ako propustimo ovaj momenat, rizikujemo da uđemo u još jednu deceniju nejasne perspektive, zamrznutog sukoba i statusa kvo", poručio je Tači.

Da se kosovski dijalog ne sme zaustaviti stav je i crnogorskog predsednika. Iz Strazbura Milo Đukanović moli Brisel da se ozbiljnije i odlučnije posveti zapadnom Balkanu, na kojem, upozorava, evroentuzijazam posustaje.

"Najvažnije je da je dijalog uspostavljen i da traje bez obzira na povremene incidenta i političku temperaturu koja se podiže s obe strane", navodi Đukanović.

Na prištinskoj strani, u Vladi Kosova kažu da su spremni da rade na ubrzanju formiranja Zajednice srpskih opština, ali da još nisu dobili nikakav nacrt statuta. Nacrt je, piše Koha, obaveza tima koji se sastoji od četiri predstavnika kosovskih Srba.

List podseća i da je sporan predlog statuta, ipak, poslat Evropskoj uniji.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kosovo danas tema u Moskvi, Ženevi, Strazburu, Beogradu i Prištini

Izvor: N1 televizija, 02.Okt.2018

Dok iz Vlade u Beogradu poručuju da je vreme da dijalog pređe u okrilje Ujedinjenih nacija, kosovski predsednik iz Ženeve poručuje da još nije kasno da se postigne sporazum i pod okriljem Evropske unije...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.