Kosovo se može suočiti sa velikim pritiskom SAD da dozvoli Rusiji da se uključi u proces

Izvor: B92, 12.Maj.2020, 22:23

"Kosovo se može suočiti sa velikim pritiskom SAD da dozvoli Rusiji da se uključi u proces"

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server očekuje da će SAD izvršiti pritisak na Kosovo kako bi se omogućilo Rusiji da bude uključena u proces dijaloga.

On je za Koha ditore izjavio da vlasti u Prištini to ne treba da dozvole, komentarišući izjavu Dika Kustina, portparola izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, "da je Rusija i bilo ko drugi ko ima ideje za mir, stabilnost i prosperitet (u tom dijalogu) dobrodošla".

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Kustin se osvrnuo na izjavu ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je rekao da konačni sporazum treba da bude donet preko Saveta bezbednosti UN, da se usvoji nova rezolucija koja će zameniti Rezoluciju 1244, i da će se Rusija uključiti u proces ako to Srbija zatraži.

"Kosovo se može suočiti sa velikim pritiskom Sjedinjenih Država da dozvoli Rusiji da se uključi u proces, što se može videti iz izjave iz Grenelove kancelarije da su 'svi dobrodošli'", rekao je Server i dodao da bi u tom slučaju "Priština trebalo da se jasno i nedvosmisleno suoči sa katastrofalnim predlogom za podelu".

Ruski ambasador u Beogradu je takodje izjavio da razmenu teritorija i drugih ideja "mogu proceniti samo Priština i Beograd".

Prema Serveru, pitanje razmene teritorija odgovara Rusiji, koja želi da opravda aneksiju Krima od Ukrajine i stvaranje "marionetskih država" unutar Gruzije i Moldavije.

"Rusija bi se trebala uključiti samo ako se Priština složi, a to se ne bi trebalo dogoditi dok Rusija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu u trenutnim granicama. Jasno je da Rusija traži teritorijalno rešenje koje će pomoći opravdavanju aneksije Krima i stvaranju marionetskih država u Južnoj Osetiji, Abhaziji i Pridnjestrovlju", rekao je Server.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.