Kosovo, priprema za novu mrežu sudova

Izvor: Studio B, 15.Jul.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo, priprema za novu mrežu sudova

Sudovi na Kosovu koji rade u sistemu Srbije od utorka više neće primati krivične predmete, što je dogovoreno sporazumom Beograda i Prištine, rekao je predsednik Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić.

U građanskim materijama sudovi će raditi samo "sitne predmete", bračne i porodične sporove, radne sporove, pitanje nasledstva.

Kabašić je  rekao da je odluku o tome usvojio Visoki savet sudstva na osnovu Briselskog sporazuma potpisanog 19. aprila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Prema njegovim rečima, to konkretno znači da će, ako neko podnese krivičnu prijavu ili Tužilaštvo zatraži sprovođenje istrage, predmet biti samo zaveden, ali se po njemu neće postupati.

"Postupamo samo po krivičnim predmetima koji su zakazani do 15. jula, a svi predmeti moraju da se završe do 1. septembra", rekao je sudija za agenciju Beta.

Kabašić je dodao da će u građanskim materijama sudovi raditi samo "sitne predmete" - bračne i porodične sporove, radne sporove, pitanje nasledstva.

"Euleks će vršiti monitoring da li se taj deo sporazuma sprovodi na terenu", rekao je Kabašić.

Prema sporazumu, Priština treba da uspostavi novu mrežu sudova u srpskim sredinama do 1. septembra.

 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.