Kosovo nije menica za EU

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2011, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo nije menica za EU"

"Sve što smo radili protekle tri godine, pomažući zemlji da dobije kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, ne sme biti prokockano", izjavio je predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

On je u intervjuu za "Danas" istakao da još ima prostora za razuman dijalog, a ako on ne uspe, "građani će na izbore, gde će odlučiti da li žele da se vratimo u 2008. kada smo bili na korak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << do gubitka šanse da postanemo normalna zemlja".

Prema njegovim rečima, procena predsednika Srbije Borisa Tadića da bi se moglo desiti da Srbija ne dobije do kraja godine kandidaturu je realna i razbijena je iluzija da je kandidatura gotova stvar, koja je zavladala posle hapšenja Ratka Mladića.

Jovanović je ocenio da "Kosovo nije menica za EU, jer ona nema pokriće", a Srbija nema kontrolu nad Kosovom, niti će ona ikada biti moguća.

"Ne postoji promil šansi, kao što ne postoji ni promil ljudi koji toga nije svestan", rekao je Jovanović i dodao da LDP na to upozorava već šest godina i predlaže drugačiju politiku.

Poruke Angele Merkel u Beogradu Jovanović je doživeo, kako je rekao, "kao politiku čistih računa, koja, čak i sada, daje prostor da je kao zemlja iskoristimo".

"Naš interes je da rešimo pitanje protoka robe, jer sada trpimo štetu od 350 miliona evra i upropaštavamo naše firme, ceo jug Srbije", rekao je on.

Kada je reč o institucijama, naravno da kosovski Srbi moraju da imaju bolnice i škole, ali im ne trebaju fiktivni odbornici i opštinari. Neke od administrativnih institucija su samo trošak, a postoje i one koje su mehanizam za finansijske i političke zloupotrebe, upozorio je Jovanović.

On je ocenio i da je politika "I Kosovo i EU" bila atraktivna kao slogan, ali je sada suočena sa zidom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.