Kosovo je Srbiji veća briga od Bregzita

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2016, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo je Srbiji veća briga od Bregzita"

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije za Srbiju znači okončanje proširenja EU kakvog znamo, a za EU je to otvaranje dugoročnog procesa posle kojeg se ne zna da li će i u kakvom stanju preživeti, smatra Miroslav Prokopijević iz Instituta za evropske studije, prenosi "Sputnjik".

- EU prvo treba da vidi šta će sama sa sobom, kako će i da li će funkcionisati. To neće moći da se dogovori tako lako jer 27 zemalja ima jako mnogo različitih interesa. Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << privredu EU ovo je, takođe, udarac kao i za valutu, a za ekonomiju Srbije to je udarac u smislu izvoza jer je tržište Unije najveće koje Srbija ima - rekao je Prokopijević, prenosi "Sputnjik".

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić, takođe smatra da će izlazak Velike Britanije iz EU imati loše posledice po Uniju kojom će, izvesno je duvati neki novi vetrovi zbog čega će jedan broj zemalja biti protiv njenog proširenja.

On smatra da će Bregzit ohrabriti i neke druge članice, ako ne na razmišljanje o odlasku iz EU, onda bar o stvaranju drugačijih odnosa među članicama EU. Što se Srbije tiče, ona je, kaže Savić, veoma daleko od članstva u EU, a sada možemo da očekujemo dodatne probleme i pritiske velikih zemalja, a još više od suseda.

Savić misli da će više od Bregzita, Srbiju pogoditi pritisci koje će trpeti u vezi sa Kosovom i Metohijom, prenosi "Sputnjik".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.