VUČIĆ SAOPŠTIO: Tražićemo povratak pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2022, 20:57

VUČIĆ SAOPŠTIO: Tražićemo povratak pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo!

Predsednik Srbije Alekdandar Vučić izjavio je večeras da je usaglašen tekst kojim će u skladu sa Rezolucijom 12 44 Srbija uputiti zahtev Kforu da obezbedi raspoređivanje srpske vojske i policije na KiM dodajući da nema iluzija da će taj zahtev biti prihvaćen.

Vučić je tokom obraćanja kazao da je danas usaglašen tekst kojim će, u skladu sa Rezolucijom 12 44, uputiti zahtev komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje vojske i policije Republike Srbije na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosova i Metohije dodajući da će odluka Vlade biti doneta u ponedeljak ili utorak.

- Rezolucijom SB UN 12 44 potvrđeno je da će dogovorenom broju policijskog i vojnog osoblja Srbije biti obezbeđeno da se vrati na Kosovo kako bi obavljao funkcije kako su navedene u Aneksu 2. Do danas sa Kforom nisu vođeni pregovori o povratku vojske i policije Srbije na KiM - kazao je Vučić.

Rezolucija SB, kako kaže, nedvosmisleno govori da ne može da bude drugačijeg tumačenja, već mora da bude prihvaćen taj zahtev.

Međutim, kako kaže, nema nikakvih iluzija i zna da će taj zahtev da odbiju.

- A moraju da prihvate jer je pravnički jezik vrlo precizan, ali je dobro da pošaljemo da nam ne bi rekli da nikada nismo tražili i da nikada na vladi niko nije smeo ni da pita jer su nam držali sekire nad glavom jer ako pitate to znate da vam sledi najstrašniji hibridni rat protiv vas i vaše vlade - dodaje.

Rezolucijom SB se potvrđuje da će Vojsci i policiji Republike Srbije biti dopušten povratak na KiM radi obavljanja određenih funkcija, kaže predsednik i ističe da stoga to ne predstavlja mogućnost, već je to obaveza za Kfor.

- Mi nikakvih iluzija nemamo da će prihvatiti, oni će naći bezbroj razloga i sopštiti nam da Kfor to kontroliše iako na to nemaju pravo. Onda ćemo tražiti nove pravne poteze kojima će se Srbija rukovoditi u budućnosti - navodi.

Prema njegovim rečima, formalno - pravna borba Beograda tek predstoji.

- Mi smo pokazali svaku želju za kompromisom, učinili bezbroj ustupaka, a oni su učinili sve da onemoguće život Srbima na KiM - kazao je.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Tražićemo povratak vojske na Kosovo

Izvor: Beta, 10.Dec.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa Vladom Srbije usaglašen tekst kojim će Srbija u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti zahtev komandi Kfora da obezbedi rasporedjivanje pripadnika srpske vojske i policije na Kosovu.Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će Vlada...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.