Kosovo i Metohija: Javiti se lekaru odmah kod prvih simptoma koronavirusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2020, 16:23

Kosovo i Metohija: Javiti se lekaru odmah kod prvih simptoma koronavirusa

U srpskim sredinama južno od reke Ibar registrovano je više obolelih od korona virusa nego u prvom talasu. Lekari i predstavnici Srba iz tog dela Kosova i Metohije apeluju na građane da se na vreme javljaju lekarima, sa pojavom prvih simptoma, kako bi lečenje bilo uspešnije.

Direktor Zdravstvenog centra u Pasjanu Zoran Perić izjavio je za Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Onlajn da su u bolnici preduzete sve mere za zaštitu građana i da je situacija pod kontrolom, apelujući na građane da se na vreme jave i da ne čekaju da se bolest razvije.

"Terapija data na početku bolesti daće veći efekat nego kasnije kada dođu zapušteni slučajevi koji nisu na vreme zatražili pomoć lekara. Apelujemo na sve koji imaju lakše simptome i koji su pregledani od strane infektologa da se pridržavaju uputstava i da se samoizoluju kako se bolest ne bi širila", rekao je Perić.

On posebno napominje da su porodilište i dečije odeljenje maksimalno zaštićeni.

Potpredsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić apelovao je na građane da budu odgovorni prema sebi i prema drugima.

"U periodu kada korona virus ne jenjava jako je važno da se držimo mera koje su propisane, da se nose maske, da se drži socijalna distanca i da građani na vreme zatraže pomoć od lekara. Nije sramota biti zaražen koronavirusom, sramota je i velika neodgovornost i da ukoliko osetite neki simptom to ne prijavite i ne javite se lekaru na vreme", rekao je Jevtić za Kosovo Onlajn.

On je istakao da se disciplinom pomaže i lekarima koji su u prvim redovima.

"Pravovremen odlazak lekaru je najveća pomoć zdravstvenim radnicima protiv "nevidljivog neprijatelja", naglasio je Jevtić.

Vršilac dužnosti direktora KBC u Severnoj Mitrovici dr Zlatan Elek apelovao je  još jednom da je veoma važno da se pacijenti, koji osete bilo koji simptom koji može da ukaže na korona virus, odmah jave u kovid ambulante, jer je u tom slučaju i stepen izlečenja mnogo veći, a komplikacije mnogo manje.

"Apelujemo na sve građane na severu KiM i one koji dolaze južno od Ibra da se na pojavu prvih simptoma, kao što su gubitak čula ukusa i mirisa, povišena telesna temperatura, kašalj, malaksalost, stomačne tegobe, odmah jave u nadležni Dom zdravlja u okviru kog funkcionišu kovid ambulante kako ne bi zakasnili i došli sa već poznim upalama pluća koji se mnogo teže leče", rekao je Elek.

On je istakao da je poslednjih dana povećan broj pacijenata iz Sirinićke župe koji sa upalama pluća dolaze na lečenje u tu zdravstvenu ustanovu.

Prvi čovek Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici ocenjuje da je trenutno stanje pacijenata smeštenih u ovu zdravstvenu ustanovu stabilno, ali da to ne znači da građani treba da se opuste.

Sličan apel upućen je i iz Opštine Kosovska Mitrovica, gde je konstatovano da su građani do sada pokazali odgovornost i da je potrebno da tako i ostane kako bi se pobedio korona virus.

"U ovom momentu je najvažnije i najbitnije da se građani sa prvom pojavom simptoma jave lekarima. Zdravstveni centar je spreman da odgovori na sve izazove oko korona virusa, ali najvažnija je preventiva i da se građani pravovremeno jave lekarima u trijažnim centrima", rekao je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Spirić je naglasio da, zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, gotovo svakodnevno stiže sve ono što je neophodno za nesmetan rad zdravstvenih ustanova i medicinskog osoblja koji su u potpunosti posvećeni suzbijanju koronavirusa.

U cilju sprečavanja širenja korona virusa, pored nošenja zaštitnih maski i fizičke distance, neophodna je i dodatna disciplina da se sa pojavom prvih simptoma infekcije meštani odmah obrate za pomoć lekara u kovid ambulntama, rekao je za Kosovo Onlajn gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Na pritužbe pojednih meštana da svakodveno na ulicama Gračanice i ostalih mesta susreću članove porodica osoba za koje je ustanovljeno da su inficarini korona virusom, Popović kaže da je Krizni štab u saradnji sa policijom odredio rigoroznije mere.

"Svakom članu koji je zaražen odredimo samoizloaciju i to radimo u saradnji sa policijom. Meru samoizolacije određujemo i članovima porodice zaraženog. Za sada to ide dosta dobro, poslednjih dana smo pooštrili mere i sa tim nemamo problema", naglasio je Popović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.