Kosovo domaćin prve regionalne konferencije ministara odbrane

Izvor: Southeast European Times, 09.Nov.2011, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo domaćin prve regionalne konferencije ministara odbrane

Uprkos ograničenom učešću, analitičari kažu da je događaj pokazao spremnost Kosova da pojača svoju ulogu u rešavanju važnih regionalnih pitanja, kao što je reagovanje u vanrednim situacijama.

08/11/2011

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 8.11.2011.

Jačanje saradnje oko bezbednosnih mera, uključujući civilne vanredne situacije, bilo je u centru pažnje konferencije koja je prošle nedelje održana u kosovskom gradu Peći. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Ministri odbrane Albanije i Makedonije prisustvovali su u četvrtak (3. novembar) tom događaju, koji je vodio ministar Kosovskih bezbednosnih snaga Agim Čeku.

Takođe su bili prisutni visoki zvaničnici iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, kao i predstavnici NATO i Komande Sjedinjenih Američkih Država u Evropi. To je bio prvi sastanak na tom nivou koji je Kosovo organizovalo.

Dve zemlje -- Bosna i Hercegovina i Srbija -- nisu pozvane zbog svog nepriznavanja Kosova kao nezavisne države.

„Ovaj vek je vek integracije i globalizacije, što nam pomaže da se bolje upoznamo, pomažemo jedni drugima, razmenjujemo najbolje prakse i pronalazimo prihvatljivija rešenja za uspostavljanje mira i stabilnosti širom sveta“, rekla je predsednica Kosova Atifete Jahjaga u obraćanju učesnicima.

„Pretnje našoj nacionalnoj bezbednosti nisu izolovane, [kao ni] specifični problemi naših zemalja pojedinačno“, rekla je ona. „Izazovi sa kojima se region suočava predstavljaju pretnju transnacionalnoj i globalnoj prirodi, koja ne priznaje državne granice.“

Jačanje sposobnosti reagovanja na vanredne situacije je važno pitanje za region, rekao je profesor bezbednosnih nauka Avdulah Hasani za SETimes.

„[Konferencija] se održava ubrzo nakon što je srpsko-ruski centar za vanredne situacije postao operativan“, rekao je on. „Ne bih posmatrao ovu konferenciju kao direktan korak vezan za taj centar za vanredne situacije, ali rad na ovom važnom aspektu civilnog društva u regionu jeste važan.“

Prema vojnom komentatoru Fatmiru Haliliju, ovaj događaj predstavljao je podsticaj regionalnom profilu Kosova, iako je učešće bilo ograničeno.

„Šteta je što nisu sve zemlje učestvovale na ministarskom nivou, kao što je najavljeno“, rekao je on za SETimes. „Uprkos tome, mislim da imidž zemlje može da se unapredi takvim događajima, kojima Kosovo pokazuje spremnost da preuzme odgovornost za regionalne i globalne izazove.“

On je dodao da bi Kosovo trebalo da nastavi sa nastojanjima da postane deo okvira regionalne i međunarodne bezbednosti.

„Postoji politička prepreka nepriznanja, koja onemogućava pridruživanje PzM ili NATO-u, ali to nije narušilo odnose sa NATO-om“, rekao je Halili. Politički komentator Fatlum Sadiku, međutim, kaže da je konferencija trebalo da uključuje više zemalja iz regiona.

„Nejasno je zašto organizatori nisu pozvali zemlje kao što su Turska, Bugarska ili Mađarska, kada je pozvana Slovenija. Te zemlje, a posebno Turska, igraju važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti i partnerstvu sa KBS“, rekao je Sadiku za SETimes.

Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Albanija trebalo bi u budućnosti da održavaju političke i odbrambene konsultacije, rekao je on.

„Rukovodstva tih zemalja sastaju se svake godine. Sada je došlo vreme da se ministarstva spoljnih poslova i odbrane redovno konsultuju, jer su te zemlje male i neposredni susedi, zbog čega je saradnja imperativ“, rekao je Sadiku .

Albanski ministar odbrane Arben Imami je na konferenciji rekao da Kosovo ima podršku u regionu za svoje napore na polju integracije u regionalne i evroatlantske strukture. On je opisao sastanak kao značajnu prekretnicu.

„Uzimajući u obzir svu podršku koju je Severnoatlantski savez neprekidno pružao ovoj novoj evropskoj državi... svi se nadamo da će taj put biti puno kraći“, rekao je on. „Ali, moramo reći da je ovo korak napred“.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.