Komersant: Srbija i Kosovo na pragu rata

Izvor: Blic, 17.Jan.2017, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komersant: Srbija i Kosovo na pragu rata

Srbija i Kosovo su na "pragu rata" zbog voza koji je iz Beograda krenuo u Kosovsku Mitrovicu, ocenjuje danas moskovski dnevnik "Komersant".

List navodi da je u tom događaju od početka bilo "mnogo političke simbolike", jer vozovi na toj relaciji nisu išli od 1999. godine.

Voz je nazvan "ruskim", a što je najvažnije, ocenjuje dnevnik, oba vagona su bila oslikana freskama iz srpskih manastira na Kosovu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a spolja ogromnom srpskom zastavom i natpisom "Kosovo je Srbija".

"Komersant" podseća da je predsednik Kosova Hašim Tači slanje voza nazvao provokacijom, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić upozorio da će poslati vojsku na Kosovo ukoliko treba da zaštititi tamošnje Srbe.

- Mnogi na Balkanu smatraju da je incident isprovocirao sam Beograd - piše list, i napominje da je voz iz Kraljeva, "običan, bez natpisa", istog dana bez problema došao do Kosovske Mitrovice.

"Komersant" ocenjuje da su kosovski problem "počeli aktivno da eksploatišu mnogi srpski političari, pa i ključni", povezujući to sa predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.

- Incident se dogodio u atmosferi opšteg zaoštravanja retorike srpskih političara, što eksperti povezuju sa predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji, koji će odrediti buduću spoljnu politiku zemlje - ocenjuje moskovski dnevnik.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.