Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Avg.2018, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knaus: Razmena teritorija Kosova i Srbije donosi sukobe

Direktor Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus ocenio je da je rasprava o menjanju granice između Kosova i Srbije opasna i da bi mogla da podstakne sukobe na Balkanu.

"Ideja da je najbolje rešenje problema s manjinama uklanjanje manjina promenom granica uvek je bila opasna. Ova metoda stvara nove sukobe na Balkanu i vraća nas u 1980-te godine, kada su umesto rasprava o reformama intelektualci i političari bivše Jugoslavije razgovarali o granicama i etničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pitanjima. Svi znamo kako se to završilo", rekao je Knaus, prenosi danas Nezavisna balkanska novinska agencija Ibna.

Knaus je rekao da predsednik Kosova nema mandat od parlamenta Kosova da raspravlja o teritorijalnoj razmeni, a ocenio je i da promene granica ne služe interesima Srba koji žive u delovima Kosova i žele ujedinjenje s Srbijom.

"Sudbina Srba na Kosovu i Albanaca koji žive u Srbiji ne treba da zavisi od njihovih vlada", rekao je Knaus.

On je takođe komentarisao činjenicu da je američka administracija promenila stav o tom pitanju, i rekao da administracija predsednika Donalda Trampa nije toliko zainteresovana za Balkan.

Kada je reč o Rusiji Knaus je rekao da Moskva želi da spreči integraciju Balkana u EU.

"Rusija želi da ima presedan i da ga koristi za svoje okupirane teritorije Krim i Kavkaz, ali ključ za ovo nije u Vašingtonu ili Moskvi, već u EU, rekao je Knaus.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.