Kipar principijelan: Ostaje pri stavu, nema priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 19:47

Kipar principijelan: Ostaje pri stavu, nema priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova

Srbija visoko ceni principijelan stav Kipra kada je reč o nepriznavanju nelegalne i samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ovo je izjavio potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević posle razgovora sa ministrom odbrane Kipra Mihalisom Jorgalasom sa kojim se sastao u okviru zvanične posete toj zemlji.

Ističući da Kipar ostaje pri svom principijelnom stavu o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Jorgalas je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su nedavni sukobi između policije i etničkih Srba na Kosovu, izazvani pokušajima Prištine da nasilno pristupi opštinskim zgradama, izvor velike zabrinutosti.

"Pozivamo na deeskalaciju i nastavak učešća u konstruktivnom dijalogu predvođenom od strane Evropske unije", rekao je on.

Vučević je ocenio da je nivo saradnje u oblasti odbrane dve zemlje na visokom nivou, ali da ima prostora za njeno unapređenje.

"Srbija će nastaviti da se zalaže za mirno i sveobuhvatno rešavanje kiparskog pitanja u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, a pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nastaviće da se predano i profesionalno angažuju u okviru multinacionalne operacije Ujedinjenih nacija", rekao je Vučević i pozvao kiparskog ministra odbrane da poseti našu zemlju.

Jorgalas je izrazio uverenje da će današnji razgovori i konsultacije produbiti odbrambenu i vojnu saradnju dve zemlje u bliskoj budućnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Odbrambena industrija Srbije pružila je vrednu podršku našim oružanim snagama. Ova saradnja se zasniva na međusobnom poverenju i doprinosi našim ukupnim bilateralnim odnosima. Sutra ćemo imati priliku da obiđemo našu poslednju nabavku iz Srbije, artiljerijski sistem NORA", naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.