Kfor najavljuje pregovore

Izvor: RTS, 21.Okt.2011, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor najavljuje pregovore

Komandant Kfora Erhard Drevs najavio mogućnost da se sutra održi još jedan sastanak Kfora i predstavnika četiri opštine. Srbi ojačavaju barikade kod Zupča.

15.00 - Predsednici opština spremni za nastavak razgovora o barikadama, ali samo sa komandantom Kfora i to posle povlačenja vojske, rekao Beti predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

12.40 - Barikada u Zupču, oko koje se već mesec dana nalaze balvani, ojačana je sa nekoliko kamiona, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javlja reporter RTS-a.

11.23 - Komandant Kfora Erhard Drevs najavio je, prilikom obilaska jedinica u Zupču, da bi sutra mogao da se održi još jedan sastanak Kfora i predstavnika četiri opštine severa Kosova.

11.00 - Kolona Kfora koja se od prošle noći nalazi kod Zupča krenula je prema barikadama u tom mestu.

Komandant Kfora Erhard Drevs najavio je mogućnost da se sutra održi još jedan sastanak Kfora i predstavnika četiri opštine severa Kosova.

Drevs je, prilikom obilaska jedinice Kfora nadomak barikade u Zupču, poručio da mora da stigne do svojih vojnika na prelazu Brnjak, jer mandat to traži od njega i dodao da to pravo garantuje i Rezolucija 1244.

Na konstataciju novinara da su Srbi bili spremni da propuste konvoj Kfora, ali da je postavljen novi zahtev da se to pravo omogući i Euleksu, Drevs je odgovorio da Kfor, Euleks i sve međunarodne misije imaju pravo na slobodu kretanja.

Drevs je rekao "da je to u stvari pitanje percepcije Rezolucije 1244".

Komandant Kfora je rekao da od Srba sa Kosova i Metohije očekuje da i dalje bude razumni i naglasio da Kfor želi mirnim putem da reši trenutnu situaciju.

Konvoj Kfora već dva dana stoji 200 metara od barikade u Zupču, dok je drugi konvoj pozicioniran kod mesta Jagnjenica.

Veliki broj građana Ibarskog Kolašina nalazi se na barikadi u Zupču, jer očekuje da Kfor svakog trenutka može da krene u uklanjanje barikada.

Građani su proveli noć i na barikadama u Jagnjenici. Ranije su poručili da spremno čekaju eventualnu akciju Kfora, ali da neće nasedati na provokacije.

Od juče su pojačana dežurstva i na barikadama prema administrativnom prelazu Jarinje. U bazi Kfora na Jarinju, tokom noći nije bilo aktivnosti. Kfor je rano jutros nastavio da helikopterima doprema vojnike na administrativni prelaz.

Vojnici Kfora pokušali su prošle noći da uklone barikade na putnom pravcu prema prelazu Brnjak, ali su samo blokirali prepreku kod sela Jagnjenica, koju su Srbi sa severa Kosova postavili pre više od mesec dana.

Kfor je tokom višečasovne intervencije suzavcem pokušao da primora okupljene građane da se raziđu, ali su oni ostali na barikadama. Nakon toga, pripadnici Kfora su razvukli bodljikavu žicu iza barikada.

Prethodni dan obeležen je i incidentom u selu Dobruši kod Peći, gde je jedan Srbin ubijen, a dvojica su ranjena.

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova osudili su nasilne akcije Kfora i zatražili momentalni povratak njihovih jedinica u baze južno od Ibra.

Pre dva dana, predsednici opština nisu postigli dogovor sa Kforom o prolasku vojnika i snabdevanju trupa prelazima Jarinje i Brnjak, jer je Kfor nenajavljeno postavio dodatni zahtev da se prolaz omogući i Euleksu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drevs: Moguć sastanak Kfora i Srba sa severa Kosova

Izvor: S media, 21.Okt.2011

Postoji mogućnost da se sutra sastanu predstavnici Kfora i predstavnici četiri opštine sa severa Kosova, najavio Erhard Drevs. Drevs rekao da se nada mirnom rešenju pitanja blokade puteva, ali je spreman da u suprotnom iskoristi svoja ovlašcjenja. ..Komadant Kfora Erhard Drevs najavio je mogućnost...

Nastavak na S media...

Mogući pregovori

Izvor: RTV Pink, 21.Okt.2011

Drevs:sutra moguć sastanak Kfora i predsednika opština. . . Komadant Kfora Erhard Drevs najavio je mogućnost da se sutra održi još jedan sastanak Kfora i predstavnika četiri opštine severa Kosova. Drevs je obišao svoje jedinice nadomak barikade u Zupču i ocenio da mirno i razumno ponašanje...

Nastavak na RTV Pink...

Kosovo: Dogovor bolji od svake sile

Izvor: Večernje novosti, 21.Okt.2011

Srbi na severu Kosmeta jačaju barikade, a komandant Kfora za subotu najavio nastavak pregovora. Drevs: Nema razdvajanja Kfora i Euleksa. Srbi: I mi smo za dijalog, ali sa Drevsom

Nastavak na Večernje novosti...

Još bez potvrde sutrašnjeg sastanka

Izvor: B92, 21.Okt.2011

Kosovska Mitrovica -- Za održavanje razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave severa Kosova, čiju mogućnost je za sutra najavio komandant Kfora Erhard Drevs, još nema potvrde...Na pitanje Tanjuga o održavanju sastanka, portparol Kfora Uve Novicki je rekao da je Kfor samo učesnik u tim razgovorima....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.