Kandidati sa optužnicama na izbornim listama stranaka

Izvor: RTS, 09.Sep.2019, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidati sa optužnicama na izbornim listama stranaka

Političke stranke na Kosovu i Metohiji prijavljene za vanredne izbore 6. oktobra ne pridržavaju se načela da na svojim listama nemaju poslaničke kandidate protiv kojih je pokrenut ili se vodi krivični postupak.
Prištinski mediji navode da se na stranačkim listama kandidata, predatim Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), nalaze ljudi koji su imali problema sa zakonom.

Koalicija Alijanse za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << budućnost Kosova (AAK) i Socijaldemokratske partije (PSD), ima na listi Palja Ljekaja, Škumbina Demaljijaja i Ganija Drešaja, za koje se tvrdi da su optuženi po različitim optužbama.
Demokratska partija Kosova (DPK) nema na listi kandidate protiv kojih je podignuta optužnica za korupciju, ali ima osobe koje su osuđene za ratne zločine.
Demokratski savez Kosova (DSK) prvobitno je imao osobu osuđenu za korupciju, ali je predsednik stranke Isa Mustafa rekao da će oni koji imaju problema sa zakonom biti uklonjeni sa liste.
Pokret "Samoopredeljenje" na listi kandidata ima Jetmira Vrenezija, trenutno pod istragom zbog zloupotrebe ovlašćenja.
Što se tiče koalicije Socijaldemokratske inicijative (NISMA) i Alijanse za novo Kosovo, na njihovoj listi je Endrita Šalja, osuđen za neovlašćeno posedovanje oružja.
U postojećem kosovskom Zakonu o krivičnom postupku, precizira se da se svaka osoba optužena za krivično delo smatra nevinom dok se ne dokaže suprotno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koha: Na izbornim listama ponovo politički potrošeni kandidati sa optužnicama

Izvor: B92, 09.Sep.2019

Priština -- Kandidati koji imaju problema sa zakonom ipak se nalaze na izbornim listama pojedinih političkih stranaka, piše Koha ditore, a prenosi Kosovo online...Taj list je ocenio da pojedine političke partije nisu do kraja ispunile obećanje da se na njihovim listama neće naći kandidati protiv...

Nastavak na B92...

Sredinom septembra utvrđivanje redosleda stranaka na listiću na izborima na KiM

Izvor: Blic, 09.Sep.2019

Centralna izborna komisija (CIK) obaviće 17. septembra žreb kako bi se utvrdio redosled političkih subjekata na glasačkom listiću za vanredne izbore na Kosovu i Metohiji, koji su raspisani za 6. oktobar.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.