Izvor: RTS, 04.Dec.2020, 01:00

Kancelarija za KiM: Kontinuirano nastojanje da se srpska kultura i istorija albanizuje

Srpska verska i kulturna baština na Kosovu i Metohiji je, u protekle dve decenije bila često na meti rušilačkih napada, i u tom periodu desetine crkava je spaljeno, poharano i uništeno, a neke su i danas pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga, koje braneći srpsku baštinu brane i sopstveni evropski i hrišćanski identitet, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako se navodi u saopštenju, "paralelno sa izlivima ekstremističke mržnje i islamističkog verskog radikalizma, kontinuirano smo suočeni sa jednim malignijim i možda čak i opasnijim trendom, a to je nastojanje da se srpska kultura i istorija albanizuje, i da se propagandističkom i pseudioistorijskom argumentacijom posvoji kako bi se i na polju duhovne i materijalne kulture dokazala nedokaziva i suštinski fašistička teza da su prostori Kosova i Metohija oduvek bili albanski i samo albanski".
"Zato ne treba olako prelaziti preko bilo kog pokušaja da se centralna mesta naše vere i biseri srpske kulture stave u kontekst primitivnih etnocentričnih velikoalbanskih koncepata, pa ni preko naizgled beznačajnih objava ekstremističkih portala poput 'Pećkih novosti' (Peja News)", napominje se u saopštenju.
Reč je, kako se navodi, o ""organizovanom i sinhronizovanom delovanju inspirisanom i vođenom iz ultranacionalističkik velikoalbanskih krugova, i besmislene tvrdnje i provokacije poput najnovije da je Pećka Patrijaršija pravoslavna albanska crkva pripadaju istoj ideološkoj matrici iz koje su rođene i sulude tvrnje da su Visoke Dečane gradili Albanci ili da su Nemanjići zapravo dinastija Nimani".
Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorava međunarodnu zajednicu da je reč o dobro organizovanom pokretu koji očigledno jača i nalazi sve više sledbenika, i da je zapravo reč o "najobičnijem ekstremizmu prerušenom u pseudonauku, koji je u svojoj osnovi samo fašizam".
"Albanski narod ima bogatu istoriju i kulturu na koju treba da bude ponosan. Albanci su često u istoriji pomagali i štitili srpska sveta mesta, i zato je ovaj trend preotimanja tuđe kulture i falsifikovanja istorije u suštini i izneveravanje albanskih tradicionalnih vrednosti", kaže se u saopštenju.
Kancelarija poziva i sve umerene Albance na Kosovu i Metohiji da se, u ime mira i suživota, usprotive vređanju i nipodaštavanju srpske kulture i istorije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kancelarija: Pokušaji albanizacije srpske baštine na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2020

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je da je srpska verska i kulturna baština u pokrajini, pored rušilačkih napada, suočena i s nastojanjima da se albanizuje kako bi se "dokazala nedokaziva i suštinski fašistička teza da su prostori Kosova i Metohija oduvek bili albanski i samo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.