Izvor: JUGpress.com, 31.Maj.2023, 22:29

Kamberi : Ustav Kosova najnapredniji u zaštiti prava manjina, Srbi instrumentalizovani

BUJANOVAC

Poslanik u Skuštini Srbije Šaip Kamberi, koji je i predsednik Partije za demokratsko delovanje(PDD) objavio je na svom fejbuk profilu da “Ustav Republike Kosovo predstavlja najnapredniji dokument za zaštitu prava zajednica”.

“Međutim, kontinuirano odbijanje da se prizna država i njene institucije od strane Srba na Kosovu, ne stvara prostor za dobre međuetičke odnose kao preduslov za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << održivog mira u regionu.

Naime, instrumentalizacija tamošnjih Srba, prisiljavajući ih da napuste institucije u kojima su bili zastupljeni, ohrabrujući ih da odbiju učešće na redovnim izborima i onemogućavajući izabrane predsednike da obavljaju svoje dužnosti, izazivaju tenzije, sa kojima ih pratimo. zabrinutosti i u Preševskoj dolini”, dodao je Kamberi.

Albanci u Preševskoj dolini 22 godine za redom u političkom procesu, uz ozbiljno zalaganje, traže integraciju i adekvatnu zastupljenost u državnim institucijama iz kojih su nepravedno isključeni, piše Kamberi.

“Iako diskriminisana zajednica, Albanci Preševske doline su nastavili sa politikom institucionalne linije da svoja prava ostvaruju u državi koja ih ne priznaje kao ravnopravne građane.

To su dve paradoksalne situacije koje karakterišu položaj manjina na Zapadnom Balkanu”, ocenio je on.

Sa jedne strane,kaže ” manjina koja odbija da iskoristi Ustavom zagarantovane mogućnosti i prava, a sa druge strane manjina kojoj je, nepravedno, uskraćeno pravično i ravnopravno učešće u državnim institucijama”.

“U ovim okolnostima, kada su bezbednost i mir ozbiljno ugroženi destabilizujućim akcijama maskiranih kriminalaca, miran i politički proces mora ostati jedini način za rešavanje problema na Zapadnom Balkanu, uvek izgrađujući simetrične standarde za poštovanje prava zajednica.

Teorijama o „božanskim narodima“ i „izabranim zajednicama“ nije mesto u 21. veku i modelu liberalnih demokratija na koji, makar deklarativno, pretenduje ceo Zapadni Balkan.

Demokratija ostaje norma koja se koristi za društveno regulisanje i političku organizaciju.

Mora se kultivisati i čuvati. Da ne bude napadnuta i uništena”, poručio je Kamberi.(kraj) LJS/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.