Kad se Kosovo i Srbija dogovore  i drugi će da razmisle

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kad se Kosovo i Srbija dogovore " i drugi će da razmisle"

Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han govorio je za španski “El Pais“ o državama članicama Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

On je istakao da je zajednička pozicija u Evropskoj uniji da kada se govori o Balkanu – “ili izvozimo stabilnost ili uvozimo nestabilnost“.

“Iskustvo nas uči >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da trajni mir i stabilnost na Balkanu može da se postigne samo u okviru perspektive članstva u Evropskoj uniji. Objavili smo našu strategiju o Balkanu u februaru ove godine. Jedan od glavnih zaključaka je da mi možemo da primimo nove članice samo ako su one rešile sve bilateralne probleme sa svojim susedima. Zato je neophodno da se postigne dogovor Kosova i Srbije. Moramo da uspostavimo dijalog te dve strane. Nadam se da će države koje nisu priznale suverenost države Kosovo, a to su Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar, moći da protumače dogovor između Kosova i Srbije i da donesu svoju odluku“, naveo je Han.

Upitan šta će se desiti ako Španija nastavi da ne priznaje nezavisnost Kosova, Han je rekao da je Španija, kao i druge zemlje “uradila mnogo na stabilnosti regiona“.

“Mi imamo strateške dogovore sa Kosovom. Mi moramo da pustimo Srbiju i Kosovo da postignu pravno obavezujući sporazum, a kada on bude postignut, onda ćemo videti šta su naredni koraci“, rekao je Han.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.