KURTI U PROBLEMU, AMERIKA GUBI STRPLJENJE SA PRIŠTINOM! Bila bi prava tragedija za Kosovo ako izgubi podršku SAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2023, 00:39

KURTI U PROBLEMU, AMERIKA GUBI STRPLJENJE SA PRIŠTINOM! "Bila bi prava tragedija za Kosovo ako izgubi podršku SAD"

Priština mora da shvati da se u Evropi vodi žestok rat i da je to trenutno u fokusu

Nekadašnji specijalni predstavnik Evropske unije na KiM Piter Fejt izjavio je da Sjedinjene Američke Države gube strpljenje sa Prištinom, te da će prištinske vlasti najviše izgubiti od izostanka napretka u dijalogu sa Beogradom.

- Sjedinjene Države gube strpljenje za Kosovo jer ne napreduje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dovoljno. Vidim da SAD imaju kritički odnos prema Vladi Kosova, a to je bez presedana. Čini se jasnim da Bajdenova administracija gubi strpljenje sa Kosovom - poručio je Fejt za prištinsku "Teve 1".

Dodao je da nije video tako kritički odnos Vašingtona prema Prištini otkako je tzv. Kosovo proglasilo jednostranu nezavisnost 2008. godine.

- Bila bi prava tragedija za Kosovo ako izgubi podršku Sjedinjenih Država - upozorio je Fejt. On je poručio da .

- Zato morate imati na umu da stvari nisu kao pre i da ne možete da računate na simpatije i podršku koju ste nekada imali - naveo je Fejt, dodavši da ne misli da SAD i Evropska unija podržavaju predsednika Aleksandra Vučića u ovom procesu.

- Znam da nije lako, ali predlažem premijeru Kurtiju da uloži više napora u dijalog sa Srbima na severu Kosova umesto da tamo šalje specijalne jedinice - rekao je Fejt.

On je istakao da je sporazum iz Ohrida od velikog značaja za Prištinu jer bi joj on, prema njegovim rečima, otvorio put ka članstvu u međunarodnim organizacijama.

- Šteta je što ne postoji politička volja ni jedne ni druge strane za dalji napredak, međutim mislim da će Kosovo više trpeti posledice. Ako stranke ozbiljno shvate dogovor postignut u Ohridu, onda bi stvari krenule napred i to bi pomoglo Kosovu da postane član raznih međunarodnih organizacija, kao i Ujedinjenih nacija - rekao je Fejt.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"AMERIKA GUBI STRPLJENJE SA KOSOVOM" Bivši specijalni predstavnik EU: Priština će najviše izgubiti od izostanka napretka u dijalogu sa Beogradom

Izvor: Blic, 25.Jul.2023

Nekadašnji specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt smatra da će Priština najviše izgubiti od izostanka napretka u dijalogu sa Srbijom i dodaje da SAD gube strpljenje za Kosovo jer ne napreduje dovoljno.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.