KOSOVO NIJE PRIMLJENO U INTERPOL NI POSLE 2. KRUGA GLASANJA: Skupština u Dubaiju ODBILA PRIŠTINU! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2018, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSOVO NIJE PRIMLJENO U INTERPOL NI POSLE 2. KRUGA GLASANJA: Skupština u Dubaiju ODBILA PRIŠTINU! (FOTO)

Na 87. Generalnoj skupštini Interpola održalo se glasanje za prijem 193. članice Interpola

U Dubaiju se danas održala Generalna skupština Interpola na kojoj se glasalo o zahtevu Prištine za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Na Generalnoj skupštini Interpola glasalo se za prijem takozvane države Kosovo u tu organizaciju i tom prilikom je izglasano da lažna država >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovo ne bude primljena u redove Interpola.

10:00 - Počinje drugi krug glasanja u Interpolu

Odnos glasova za prijem 193. članice Interpola bio je 68 prema 51 protiv Kosova.

9:43 - Nakon prvog kruga glasanja 76 država podržalo je lažnu državu Kosovo, dok je stav Srbije branilo 56 zemalja.

Čak 22 zemlje članice bile su uzdržane. Ipak to je mnogo manje od 115 glasova koliko je potrebno da bi Kosovo postalo član Interpola.

#Kosovo fails first round of #Interpol membership. 76 votes pro, 56 against and 22 abstentions. In 20 minutes starts the second round voting. 🇽🇰

— Arbër Selmani (@arberiani) November 20, 2018

Za sada je jedino Paragvaj prekršio obećanje i glasao protiv Srbije.

Slede još dva kruga glasanja.

9:20 -  Prve su podršku Srbiji pružile Namibija, Rumunija, Venecuela i Surinam.

Na početku javne rasprave prisutnim članicama u Dubaiju obratio se potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović koji je govorio o razlozima za neprihvatanje takozvane države Kosovo i oštro reagovao na kršenje rezolucije 1244 i procedura Interpola.

Zemlje delegati javljale su se za reč i obrazlagale svoju potencijalnu odluku koju će doneti. U korist Srbije govorili su predstavnici Španije, Maroka, Kine, Kipra, Belorusije i Rusije.

Član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović ukazao je na mogući nepovoljan scenario po Srbiju, po kom, danas kada se bude glasalo, u sali ne bi bile prisutne članice koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, dok bi ostali samo oni koji će glasati za članstvo Kosova u Interpolu, jer se nešto slično dešavalo i u drugim organizacijama.

On je upozorio da bi eventualno članstvo Kosova u Interpolu značilo da bi kriminalci u pokrajini bili zaštićeni, a da će se Interpolove poternice zloupotrebljavati, pa da se na njima može naći bilo ko, uključujući i ministre iz Beograda.

Bivšeg šefa BIA i profesora Andreju Savića nije iznenadilo to što je Priština u dnevni red "ugurala" pitanje svog članstva, jer se Zapadu žuri da je i u bezbednosnoj sferi integriše u globalne tokove. On kaže da su argumenti na našoj strani, ali da, nažalost, međunarodno pravo ne postoji, jer je na delu moć sile.

Vojni komentator i novinar Miroslav Lazanski za naš portal dao je izjavu povodom sramne odluke međunarodne organizacije da odbaci zahtev Srbije.

- To je definitivna potrvda politizacije Interpola. Dakle, Interpol nije ono što je bio i mi treba da se ponašamo u skladu sa tim. Ako Kosovo bude primljeno u sastav Interpola, Srbija treba da sve osobe, odnosno lica, koje bi tzv. Kosovo moglo da stavi na Interpolovu poternicu, upozori da ne izlaze iz zemlje - ocenjuje Lazanski za Srbiju Danas i dodaje da Srbija ne mora da poštuje stavove Interpola kada oni već ne poštuju stavove naše zemlje.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je ranije da se nada pobedi Srbije u Interpolu i da Kosovo neće postati članica te međunarodne organizacije.

Naveo je da su zemlje izložene velikim pritiscima da budu uzdržane ili da glasaju za članstvo Kosova u Interpolu, ali da se Srbija borila da to spreči, jače nego što bi bilo ko mogao da pretpostavi.

Inače, zahtevu Srbije da se glasanje o članstvu tzv. Kosova skine sa dnevnog reda Generalne skupštine, pridružilo se pet zemalja: Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam, ali je on odbačen. Tako su prilikom glasanja o usvajanju dnevnog reda u celini, Srbija i još 12 zemalja bile protiv, pa je plan rada ovog zasedanja, u kome se našla i molba Prištine - prošao.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije da postoji namera da se zbune države o načinu kako se glasa. On je tokom prethodnih dana ukazivao na razne malverzacije i političke pritiske koji se odvijaju na samoj sednici i moguću neregularnost na samom glasanju.

- Pored nejasnih obaveštenja, koja su ne samo neblagovremena, najavljuje se i procedura da ukoliko dođe do glasanja u kome tzv. Kosovo ne dobije potrebnu većinu za ulazak, da će se potom odrediti pauza, a onda nakon pauze ide se na novo glasanje. To je potpuno suprotno pravilama koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze. Očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbedi potrebna većina ukoliko je ne bude bilo u prvom glasanju - rekao je ranije ministar Stefanović.

Zadatak nekih članova delegacija SAD-a, Turske i Velike Britanije bio je da, u pauzama zasedanja u stopu prate predstavnike iz Afrike kako bi ih, uz brojne pretnje, naterali da podrže tzv. Kosovo tokom glasanja.

Lažna država Kosovo je do sada tri puta podnosila zahtev za clanstvo - 2010, 2015. i 2017. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.